Hideg, szeles idővel zárul a hét, kevés helyen még hó is lehet

2023.12.03. 06:41
Vasárnap reggelig erősen felhős lesz az ég, és helyenként előfordulhat hószállingózás is, de később jellemzően napos idő várható az országban. Az északnyugati, nyugati szelet nagy területen élénk, helyenként erős lökések kísérik majd.

Vasárnap az ország nagy részén sok napsütés lesz, az Észak-Alföldön és a Zemplén térségében viszont végig borult marad az ég, ott kialakulhat további havazás, néhol futó hózáporok is, illetve reggel még a Dunántúl egyes területein eshet a hó. Sokfelé élénk lesz az északnyugati szél – írja az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Reggel mínusz 9 és mínusz 1 fok között alakul a legalacsonyabb hőmérséklet, napközben pedig mínusz 3 és 3 fok közötti értékeket mérhetünk.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában mínusz 10 és mínusz 5 fok között alakul majd, de a hóval borított, illetve fagyzugos helyeken ennél hidegebb is lehet.

Kritériumok szerinti veszélyes esemény nem valószínű, ezért az Országos Meteorológiai Szolgálat nem adott ki figyelmeztetést egyetlen vármegyére sem.

Az orvosmeteorológia szerint ugyan vasárnap nem lesz front felettünk, de a hideg idő miatt az érzékenyek körében hidegfronti jellegű tünetek jelentkezhetnek. Előfordulhat fejfájás, keringési panaszok, szédülés és rosszullét is. 

A szeles időben tovább fokozódhatnak a fejfájásos panaszok, valamint ingerlékenységet és nyugtalanságot is tapasztalhatunk.

Hétfőn a legtöbb helyen nem várható csapadék, de északkeleten előfordulhat egy-egy gyengébb hózápor. Sokfelé lesz napsütés, azonban délután a Dunántúl fölé vastagabb felhők érkeznek. Reggel a fagyra érzékeny helyeken akár mínusz 10 fok alatt is lehet a hőmérséklet, délutánra mínusz 4 és 3 fok közötti értékekre számíthatunk – írja az Időkép.

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras