Az online csalások tárháza végtelen: újabb esetről számolt be a rendőrség

2023.12.04. 10:54
Egy miskolci személy egy kanapévásárlás kapcsán több mint 400 ezer forint „biztosítási díjat” utalt el egy nem létező szállítócégnek. A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányság folytatja a küzdelmet az online csalások elkövetői ellen a Mátrix Projekt keretein belül.

A rendőrségi tapasztalatok azt mutatják, hogy egyre több az online csalás. A bűnözők tárháza kifogyhatatlan, de a cél ugyanaz, megtudni az áldozatok banki adatait, hozzáférni a számlájukhoz, csalárd módon megszerezni a pénzüket – közölte a rendőrség a police.hu oldalon.

Csalás miatt folytat nyomozást a Miskolci Rendőrkapitányság egyelőre ismeretlen tettessel szemben. Egy közösségi oldal piacterén a vevő egy kanapét akart megvásárolni.

A vétel során egy nem létező szállítócég biztosítási díjat kért, amit a sértett át is utalt nekik. A károsult további e-maileket kapott, melyben az volt, hogy „nem jó a kód”, és újabb befizetéseket kértek tőle.

ÍGY A SÉRTETT ÖSSZESEN TÖBB MINT 400 EZER FORINTOT UTALT ÁT EGY ISMERETLEN BANKSZÁMLÁRA, A KANAPÉT PEDIG A MAI NAPIG SEM KAPTA MEG.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányság ajánlásai segíthetnek a kockázati tényezők kiszűrésében, hogy biztonságban legyünk a világhálón is.

  • Vásárlás előtt érdemes mindig tájékozódni az eladóról, webáruházról, ellenőrizni és vigyázni, hogy csak a legszükségesebb adatainkat adjuk meg a vásárláskor!
  • Ha valami nagyon olcsó, az túl szép, hogy igaz legyen!
  • Lehetőség szerint soha, sehol, senkinek ne utaljuk előre a vételárat, illetve annak egy részét sem!
  • Ha lehet, válasszunk személyes átvételi módot!
  • Ellenőrizzük az eladót a korábbi visszajelzések és a közzétett adatok alapján!

További hasznos tanácsokat az alábbi linken olvashatnak az online csalásokról: https://kiberpajzs.hu/.