Nyolc év börtönbüntetésre ítélte a bíróság Deutsch Tamás apósának gyilkosát

ZS 1418
2023.12.05. 18:41
A Fővárosi Törvényszék első fokú, nem jogerős ítéletében nyolc év börtönbüntetésre és nyolc év közügyektől eltiltásra ítélte azt a férfit, aki másfél évvel ezelőtt meggyilkolta Deutsch Tamás politikus apósát, Lazsányi Lászlót. A bíróság azt is kimondta, hogy B. István feltételes szabadságra nem bocsátható.

A bíróság emberölés bűntettében mondta ki bűnösnek Lazsányi László gyilkosát, és nyolc év börtönbüntetésre ítélte.

A Fővárosi Törvényszék tájékoztatása szerint a bűntettet öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel sújtják. Ennek középmértéke tíz év, azonban a bíróság az enyhítő körülmények miatt két évvel eltért a középmértéktől.

Az enyhítő körülmények között szerepelt a vádlott idősebb kora, büntetlen előélete és tartós betegsége. Fokozottan vette figyelembe a bíróság azt is, hogy

a férfi őszintén megbánta tettét, és a sértett hozzátartozói felé is bocsánatkéréssel élt.

Csekély mértékű enyhítő körülménynek számított az időmúlás, a férfi személyiségzavara, valamint az is, hogy a cselekményhez a két férfi között hosszú ideje meglévő konfliktus is hozzájárult. Súlyosbító körülmény volt a sértett idős kora.

Tettlegességig fajult az elhúzódó vita

A Fővárosi Ügyészség még márciusban emelt vádat egy 58 éves férfival szemben, aki 2021 decemberében, egy óbudai vendégház egyik lakásában szóváltásba keveredett az ingatlan üzemeltetőjével, akit egy vadászkéssel többször megszúrt.

A 2021. decemberi gyilkosságról az Index is beszámolt. Először még csak azt lehetett tudni, hogy egy ismert fideszes politikus apósa volt a gyilkosság áldozata, később kiderült, hogy Deutsch Tamás apósáról van szó. Lazsányi László a Csepel labdarúgója volt.

A vádirat szerint a vádlott, B. István 2020 májusától lakott a sértett által üzemeltetett III. kerületi vendégház egyik lakásában, de már a beköltözésétől kezdve vita volt közte és a sértett között a lakáshasználati díj miatt.

A helyzet továbbfajult, miután a vádlott 2021 júniusától már egyáltalán nem fizette a lakás után a havi használati díjat. A sértett az ezt követő hónapokban legalább hat alkalommal szólította fel a vádlottat, hogy – mivel megszűnt a lakáshasználati joga – a személyes tárgyait szállítsa el az ingatlanból, a férfi azonban figyelmen kívül hagyta ezeket a felszólításokat, és 2021 augusztusában még birtokvédelmi eljárást is kezdeményezett a sértettel szemben.

A felek emellett kölcsönösen feljelentést tettek egymás ellen a rendőrségen. A sértett rongálás miatt jelentette fel a férfit, mivel az többször is feltörte a ház, valamint a lakás bejárati ajtaját, majd ott töltötte az éjszakát.

A LEGUTOLSÓ ZÁRTÖRÉS ÉPPEN AZ ELKÖVETÉS ELŐTTI NAPON TÖRTÉNT.

Ilyen előzmények után a sértett másnap, 2021. december 3-án, az előző napon történt rongálás miatt újabb feljelentést tett a rendőrségen. Még ugyanezen a napon, este 6 óra körül az elkövető újból megjelent a III. kerületi ingatlannál, ahol egy vadászkéssel ismét felfeszítette előbb a ház, majd pedig a lakás bejárati ajtaját.

Ezt észlelve a sértett telefonon bejelentést tett a rendőrségen, majd felment a lakásba, ahol közte és a vádlott között ismét szóváltás alakult ki, ami ezúttal tettlegességig fajult. A vádlott először állon ütötte a sértettet, majd a nála lévő vadászkéssel többször megszúrta a védekezni próbáló férfit a hasán, a vállán és a kezén.

A vádlottat elmeorvosi vizsgálatnak is alávetették.

Levetítették a helyszínen készült kamerafelvételeket

A keddi tárgyaláson levetítették a gyilkosságban érintett nánási úti ingatlan lépcsőházának kamerafelvételeit. Ezeken jól látható volt, hogy B. István szemüvegben, hátizsákkal a hátán megjelenik a lépcsőháznál egy vadásztőrrel a kezében, majd kinyitja vele a bejárati ajtót és felmegy a lakásba – közölte a 24.hu.

A portál szerint a bíróságon megmutatták azt a fényképet, amelyen az áldozat szemben állva látható a gyilkosával, és rámutat arra a vadásztőrre, amivel végeztek vele. A tárgyaláson láthatók voltak azok a videók is, amelyek a mentősök megérkezését mutatták, illetve azt, ahogy a rendőrök megbilincselik az elkövetőt.

A keddi tárgyaláson a gyilkosság helyszínére kiérkező mentőápoló is vallomást tett, aki szerint az egyik rendőr azt mondta, hogy az elkövető eltorlaszolta magát, ezért csak azt követően jutottak be az áldozathoz, hogy elfogták a gyanúsítottat.

A mentős arról is beszélt, hogy 

három szúrt, illetve vágott sérülés volt az áldozaton, akit azonnal elkezdtek újraéleszteni, intubáltak is, de hiába küzdöttek egy órán át az életéért, már nem lehetett megmenteni.

B. István ügyvédje hozzátette, védence nem torlaszolta el az ajtót. Ezt egy másik rendőri vallomás is megerősítette.

Az ügyész a tárgyaláson azt is kijelentette, hogy megdőlt a vádlott szavahihetősége, ugyanis egyes vallomásaiban olyan dolgokat állított, amelyeket később megcáfolt.

Nem tudni, hogy előre kitervelt volt-e az emberölés

A bíró szerint B. István nem aljas indokból és előre kitervelten követte el az emberölést, hanem a helyzet hozta így, hiszen nem tudhatta, hogy a bérbeadó felmegy a lakásba. Ugyanakkor a sértett védője szerint ez nem igaz, mivel a vádlott már negyedszer törte fel a lakást, azaz tudnia kellett, hogy a tulajdonos megint ki fog menni. Mint mondta, 

az elkövető még a szúrás után is patkánynak nevezte az áldozatát.

A törvényszék szerint mind az ügyész, mind a vádlott védője fellebeztek, az eljárás a Fővárosi Ítélőtáblán folytatódik.

(Borítókép: Deutsch Tamás 2023. október 13-án. Fotó: Szollár Zsófi / Index)