Nem lesz tartós jégtakaró, veszélyben a Balaton élővilága

2023.12.06. 15:20
Ugyan szerda reggelre országszerte több tavon, így a Balatonon is megjelent egy vékony jégborítás, egyelőre semmilyen körülmények között nem szabad rálépni. Amennyiben a következő hetekben nem alakul ki masszív jégtakaró, akár élővilág is veszélybe kerülhet.

A hazai tavainkon szerte az országban megjelent egy vékony jégborítás – írja a Sokszínű Vidék.

A Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság Fejér Vármegyei Szakaszmérnöksége Velencei-tavi Tófelügyelőségének tájékoztatása szerint a Velencei-tavon a kikötőkben, öblökben, védett part menti területeken mintegy 1-2 centiméteres vastagságú jégréteg alakult ki. A nyílt vízfelületeken nagyjából 1 centis összefüggő jégréteg képződött.

A Balatonon is megjelent a jéghártya, de még annyira vékony, hogy enyhén hullámzott is.

A következő napokban némi enyhülés várható, és eleve vékony a jégréteg, így 

SEMMILYEN KÖRÜLMÉNYEK KÖZÖTT NEM SZABAD A JÉGRE MENNI A MAGYARORSZÁGI TAVAKON.

Somogyi Boglárka limnológus, a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet munkatárs a sonline.hu megkeresésére arra hívta fel a figyelmet, hogy egy-kéz évtizede még akár száz napig is eltartott az akár 50–70 centiméter vastag jégpáncél a Balatonon, ami védte, melegítette és nyugalmat biztosított a telelő élővilágnak.

2008 és 2012 között több olyan kutatás is volt, melyben azt vizsgálták: megváltoztatja-e a tó vizének fizikai és kémiai környezetét és algavilágát, ha a Balaton nem fagy be tartósan. Kiderült, hogy a jelenség nagyban érinti a planktonikus algákat, amelyek a vízi élővilág alapját képezik. 

amennyiben nem alakul ki jégtakaró, az élőhelyvesztést is jelent.

„Ha kevés időre vagy egyáltalán nem fagy be a Balaton, a víz melegebb lesz, és az élővilág téli nyugvó periódusa is eltolódik. Valószínűleg olyan körülmények lesznek jellemzőek télen, mint amit eddig kora tavasszal tapasztaltunk” – fejtette ki a szakértő.