Visszavonták a bontási engedélyt a Magyar Rádió egykori épületére

2023.12.06. 15:40
A Pest Vármegyei Kormányhivatal visszavonta a Magyar Rádió egykori épületére kiadott bontási engedélyt, ugyanis korábban a Józsefvárosi Önkormányzat helyi védelem alá vette az épületet. A történetnek azonban még koránt sincs vége.

Józsefváros független polgármestere, Pikó István közösségi oldalán írt róla, hogy a Pest Vármegyei Kormányhivatal visszavonta a korábban kiadott bontási engedélyt a Magyar Rádió egykori épületére.

A bontási engedély visszavonására megadott indok, hogy a Józsefvárosi Önkormányzat november 7-én a tulajdonában lévő épület helyi védelem alá helyezéséről döntött. Ezt pedig figyelembe kellett volna vennie a Kormányhivatalnak, amikor a bontási engedélyt megadta

– világított rá Pikó.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy a történetnek ezzel még nincs vége, de szerinte fontos látni, hogy van értelme küzdeni, ahogyan volt értelme a helyi védettség alá helyezésnek is. Posztja végén arra kért mindenkit, hogy menjen el december 11-én a Józsefvárosi Önkormányzat közmeghallgatására, és mondja el a véleményét.

Az eredeti tervek szerint az egykor Magyar Rádió helyén építenék fel a Pázmány Péter Katolikus Egyetem új campusát, amelyet 2027 őszén terveznek átadni. A 200 milliárd forintos projektben felújítják a Károlyi- és az Esterházy-palotát, és jelentősen növelik a zöldfelületet is.

Lázár János építésügyi és közlekedési miniszter szerint az új campus végleges kiviteli terve jövő április 30-ra készül el. A miniszter egyébként korábban azzal vádolta Budapest vezetését, hogy „üldözi” a katolikus egyetem projektjét, szerinte a VIII. kerületben egyenesen „uszítanak” a beruházás ellen.