Hiába a 2019-es győzelem, Miskolcon szétszakad az ellenzék

2023.12.07. 11:22
Veres Pál 2019-ben ellenzéki támogatással nyerte a miskolci polgármester-választást. A 2024-es választások felé közeledve viszont törésvonal alakult ki a városvezető személye mentén a korábbi összefogás pártjai között.

Veres Pál 2019-ben Miskolcon az ellenzéki összefogás pártjainak támogatásával legyőzte a kormánypárti jelöltet, Alakszai Zoltánt. Ennek ellenére Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke, valamint Schmuck Erzsébet, az LMP társelnöke októberben közös sajtótájékoztatón jelentették be, hogy Miskolcon a DK-s Hegedüs Andreát támogatják polgármesterjelöltként. Gyurcsány Ferenc Veres Pállal szembeni kritikaként említette, hogy a polgármester továbbra is tagja a Miskolci Egyetem alapítványi kuratóriumának.

Az MSZP viszont már szeptemberben bejelentette, hogy 2024-ben is Veres Pált támogatja Miskolcon. A polgármester mellett áll a Jobbik – Konzervatívok is.

Veres Pál Gyurcsány Ferenc bejelentését úgy kommentálta, hogy szerinte „nincs az a személyes ambíció, ami fontosabb lehet a közösség érdekénél, és nincs az a pártérdek, ami fontosabb lehet Miskolcnál”. A városvezető megjegyezte: „A DK helyi vezetői az ellenzéki politikát szeretik, és valóban így van a legjobb esélyük arra, hogy 2024-től Miskolcon is újra ellenzékben legyenek. Ő döntésük, nincs vele dolgom.”

A miskolci fejleményeket a Mindenki Magyarországa Néppárt sem hagyta szó nélkül. Márki-Zay Péterék azt üzenték a feleknek, hogy két ellenzéki induló garancia lenne a fideszes győzelemre, ezért ha nem sikerül megállapodni, akkor előválasztást kell tartani.

Döntött a Momentum

Veres Pál újrázását támogatja a Momentum Miskolcon – jelentette be Gelencsér Ferenc, hozzátéve: „a Momentum Mozgalom megígérte, nem lesz akadálya annak, hogy ismét egy ellenzéki jelölt, egy ember álljon az állampárt jelöltjeivel szemben”.

Ezért támogatunk egy hiteles városvezetőt, aki kétciklusnyi fideszes irányítás után hódította vissza a várost 2019-ben. Veres Pál sikeres polgármester, akinek pontos elképzelése van a város további fejlődését illetően. Bízunk benne, hogy a többi ellenzéki párt is felismeri a felelősségét, és a jelenlegi, különutas politikájuk helyett az összefogást fogják választani és erősíteni Miskolcon

– üzente a pártoknak a Momentum elnöke, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy „az elmúlt négy évben többek között egy országosan egyedülálló, komplex városfejlesztési program indult el, a megvalósult részvételi költségvetéssel pedig bevonták az itt élőket a döntéshozatalba. Soha nem látott mértékű fejlesztési forrás került a megújulásra érdemes Avasra is. Nem kérdés tehát, hogy Miskolc a fejlődés útjára lépett 2019 óta”.