Félméteres hó esett Dobogókőn

2023.12.08. 12:49
Ugyan mára már nincs nyoma az országot beborító hónak, de csütörtökön még több helyen is félméteres volt a hótakaró.

Csütörtök reggelre hótakaró fedte be szinte az egész országot. A tegnap hajnali havazás fennakadásokat okozott országszerte: kidőlt fák és leszakadt vezetékek miatt nehézkessé vált a tömegközlekedés, több alsóbbrendű út járhatatlanná vált hóátfúvások miatt.

Ennek kapcsán kerestük fel Reisz András meteorológust, aki elárulta, nem tart sokáig az igazi télies időjárás, olyannyira, hogy mára már nyoma sincs a hónak. A fennakadásokról azt mondta, senkit sem érhetett váratlanul a havazás, mert az Országos Meteorológiai Szolgálat időben jelezte a csapadék érkezését.

A fennakadások oka szerinte abban keresendő, hogy az elmúlt néhány évben Magyarországon nem igazán tapasztaltunk hóesést, ami miatt kevésbé lehetnek magabiztosak a közlekedés téli felkészítésében a hatóságok.

Az Időkép késő esti cikke is megerősítette a Reisz András által elmondottakat, hogy lassan teljesen átvonul a felettünk lévő mediterrán ciklon, ami szerdán és csütörtökön téli tájat varázsolt valamennyi régióban Magyarországon. A Nagy-Hideg-hegyen csaknem félméteres volt a hótakaró, és a Visegrádi-hegységben található Dobogókőn sem volt más a helyzet.