Hideg, ködös lesz a péntek

DBZOL20170203009
2023.12.08. 05:59
A nap kevés helyen süt ki, jellemzően párás, borult lesz a hétvége időjárása, és a köd helyenként tartósan megmaradhat. Vasárnap újabb csapadék érkezik: északon havazás, havas eső, délen havas eső, eső lesz jellemző. Éjszakánként többfelé fog fagyni, és napközben is csak jellemzően 0 Celsius-fok körüli csúcsértékek várhatók.

Pénteken az ország nagyobb részén marad a túlnyomóan borult, párás, helyenként tartósan ködös idő. Némi napsütésre főként a nyugati és északkeleti részeken van esély – írja az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Számottevő csapadék nem várható, legfeljebb néhol lehet hószállingózás, szitálás. A délkeletire forduló szelet a Kisalföld és az Alpokalja térségében kísérhetik élénk lökések.

A legmagasabb nappali hőmérséklet nagyrészt mínusz 1 és plusz 2 fok között alakul, de a napos részeken enyhébb, a tartósabban ködös tájakon kissé hidegebb lehet az idő.

időjárás08
Fotó: Országos Meteorológiai Szolgálat

Tartós, sűrű köd miatt négy vármegyére adtak ki elsőfokú, citromsárga figyelmeztetést. Pár száz méteres látótávolságra és legalább hat órán át tartó ködre kell számítani

  • Somogy,
  • Vas,
  • Veszprém és
  • Zala vármegyében.

Az Időkép orvosmeteorológiai előrejelzése szerint pénteken időjárási front nem lesz felettünk, de a hideg téli idő miatt az érzékenyek körében fejfájás, keringési panaszok, vérnyomásproblémák, görcsös panaszok és ízületi problémák egyaránt jelentkezhetnek.

Ugyanakkor szívpanaszok és légzési problémák is előfordulhatnak. Sokfelé szürke időben lesz részünk, mely rossz hatással lesz hangulatunkra, közérzetünkre. Alacsony lesz hő- és komfortérzetünk.

A hét végére visszatér a havazás

Szombaton jobbára erősen felhős vagy borult, sokfelé párás, foltokban ködös időre van kilátás, csak kevés helyen szakadozik fel a felhőzet. Számottevő csapadék nem valószínű, de néhol előfordulhat hószállingózás, szitálás, ónos szitálás. Gyenge marad a légmozgás, csupán Sopron környékén élénkül meg a délkeleti szél.

Hajnalban többnyire mínusz 6 és 0 fok közötti hőmérséklet valószínű, de a havas, szélcsendes vidékeken hidegebb lesz. Kora délutánra mínusz 2 és plusz 4 fok közé emelkedik a hőmérséklet.

Vasárnap vastagabb frontfelhőzet vonul át nyugatról kelet felé, mögötte délután, este nyugat felől vékonyodik, szakadozik a felhőzet.

Több helyen várható csapadék: az ország északi felén havazás, havas eső, déli felén havas eső, eső lesz a jellemző.

Főleg hajnalban és este néhol ónos eső is lehet és ködfoltok is képződnek. Helyenként megélénkül a déli, majd az északnyugati szél.

Hajnalban általában mínusz 6 és 0 fok között alakul a hőmérséklet, de a havas, szélvédett tájakon hidegebb lesz. Kora délutánra mínusz 2 és plusz 7 fok közé melegedhet a levegő, északnyugaton mérhetik a magasabb, északkeleten az alacsonyabb értékeket.

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras.

(Borítókép: Reggeli köd a Városligetben 2017. február 3-án. Fotó: Balogh Zoltán / MTI )