MSZP-s delegáció is részt vett a Német Szociáldemokrata Párt kongresszusán

2023.12.09. 18:26
A Német Szociáldemokrata Párt kongresszusán vett részt a Magyar Szocialista Párt delegációja – derült ki a párt MTI-hez eljuttatott közleményéből.

A delegáció tagjaként Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke, Harangozó Gábor, az MSZP alelnöke, dr. Gurmai Zita országgyűlési képviselő, frakcióvezető-helyettes, az Európai Szocialisták Pártja Nőszervezetének elnöke, valamint Szabó Vilmos volt külügyi államtitkár látogatott el a kongresszusra.

Az ellenzéki politikusok hangsúlyozták: a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) kiállt a szociális állam és az általuk elért szociális vívmányok mellett.

A pártkongresszus intenzív vita után kompromisszumot kötött az adósságfék körüli vitában. A küldöttek pénteken Berlinben egyhangúlag megszavazták a szövetségi és a tartományi kormányok hitelfelvételre vonatkozó, „merev korlátainak” elutasítását.

A döntést azzal indokolták, hogy ezek akadályozzák a beruházásokat, és rontják az állam cselekvőképességét. Megállapodtak továbbá egy „egyszeri válságadó bevezetéséről a gazdagok számára”.

A jóléti állam leépítése nem opció 

Olaf Scholz szövetségi kancellár a kongresszus szombati ülésén tartott beszédében a Németország, Európa és a világ előtt álló legfontosabb kihívásokkal és az azokra adandó szociáldemokrata válaszokkal foglalkozott.

A német koalíciós kormány számára jelenleg a legnagyobb kihívást jelentő költségvetési válság megoldását nehéz feladatnak nevezte, meggyőződése ugyanakkor, hogy megtalálják azt a megoldást, amely előreviszi Németországot. Arról biztosította a kongresszus küldötteit, hogy a jóléti állam leépítésére nem kerülhet sor.

Egyértelművé tette, hogy Németország továbbra is Ukrajna mellett fog állni, kiáll Izrael mellett, támogatva önvédelmi jogát a Hamásszal szembeni háborúban. Hangsúlyozta, hogy mindent megtesznek a tartós békét biztosító kétállami megoldás megvalósításáért is.

Hangsúlyosan szólt továbbá a jobboldali populista pártok felemelkedéséről és erősödéséről Németországban és számos más országban. Alapvető kérdésnek nevezte a demokratikus erők fellépését és valós perspektíva teremtését velük szemben.

Lars Klingbeil és Saskia Esken marad az SPD társelnöke. A szövetségi pártkongresszuson újabb két évre megválasztották őket társelnöknek.