Sorra gratulálnak a magyar Nobel-díjasoknak a politikusok

2023.12.10. 18:35
A Stockholmban rendezett, díszes díjátadó ceremónia a tudományos világ nagyjait ünnepelte, ahol a svéd királyi család is részt vett. A ceremónián adják át a kémiai és az irodalmi Nobel-díjat, valamint a közgazdasági Nobel-emlékdíjat is.

Novák Katalin köztársasági elnök, Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere és Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár is gratulált Karikó Katalin és Krausz Ferenc Nobel-díjához

A DÍJAKAT SZEMÉLYESEN A SVÉD KIRÁLY NYÚJTJA ÁT, ELSŐKÉNT A MAGYAROK KÖZÜL KRAUSZ FERENC VETTE ÁT A FIZIKAI NOBEL-DÍJAT.

Krausz Ferenc fizikus két francia tudóssal, Pierre Agostinivel és Anne L’Huillier-vel megosztva az elektronok atomon belüli mozgásának vizsgálatát szolgáló attoszekundumos fényimpulzusokat előállító kísérleti módszerért vehette át a fizikai Nobel-díjat.

Karikó Katalin pedig a fiziológiai és orvostudományi Nobel-díjat kapta meg, amit az mRNS-kutatásaiért nyert el. Korábbi cikkünkben írtunk részletesebben a ceremóniáról. 

A két magyar tudósnak Novák Katalin és Karácsony Gergely is gratulált közösségi oldalán, utóbbi a Lánchidat is nemzeti színűre világíttatta ki tiszteletükre. 

A két új Nobel-díjasunk ma átvette elismerését. Tiszteletükre egész este nemzeti színekben pompázik a Lánchíd. Gratulálok még egyszer Karikó Katalinnak és Krausz Ferencnek.

Novák Katalin pedig ezt írta: „Micsoda büszkeség! Szívből gratulálok Krausz Ferencnek a fizikai Nobel-díjhoz! És még csak kedd van!”

Kovács Zoltán gratulációja így hangzott:

Kiemelkedő magyarok: Karikó Katalin biokémikus és Krausz Ferenc fizikus is átvette a legnagyobb tudományos elismerést, a Nobel-díjat Stockholmban. Gratulálok mindkettőjüknek!