Meghekkelték az MCC műhelyvezetőjének okoseszközeit, miután szóba hozták egy washingtoni találkozóval

2023.12.11. 07:15
A Heritage Foundation nevű think-tank kétnapos rendezvényt szervez Washingtonba a hét elején, amelyre meghívást kapott több magyar konzervatív személy és szakértő is. A résztvevők között Demkó Attila biztonságpolitikai szakértő is ott lesz, akinek telefonjait és óráját nem sokkal a rendezvényről szóló cikk megjelenése után meghekkelték.

Még vasárnap délután jelent meg a The Guardian című brit lapban egy cikk, amely szerint több, Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel szövetséges politikai szereplő és szakértő is Washingtonban tárgyalhat kedden az amerikai republikánusokkal, ahol információk szerint a magyar fél az Ukrajnának nyújtott amerikai katonai támogatás megszüntetését szorgalmazza.

A The Guardian írása szerint a résztvevők között ott van Ugrósdy Márton, a miniszterelnök politikai igazgatóságának helyettes államtitkára és Demkó Attila biztonságpolitikai szakértő, az MCC Geopolitikai Műhelyének vezetője is.

Emellett a washingtoni magyar nagykövetség tagjai is meghívást kaptak a konzervatív Heritage Foundation agytröszt által szervezett kétnapos rendezvényre, amelyre az érintettek hétfőn érkeznének meg.

A cikk megjelenését követően néhány órával azonban mind Ugrósdy Márton, mind Demkó Attila neve kikerült az anyagból, helyettük a „magyar Külügyi Intézet tagjai” kifejezés lett hozzátéve résztvevőként.

Vasárnap este Demkó Attila közösségi oldalán reagált a cikkre. Ebben azt írta, hogy a publikálást követően mindkét telefonját, valamint okosóráját is meghekkelték. A biztonságpolitikai szakértő hozzáfűzte, „nagyon vicces lett az új óraszámlap, igazán humoros”.

Az kevésbé, hogy körülbelül 10 percig zárolta a képernyőjét a magántelefonom – nem tudtam hozzáférni, azóta gyakorlatilag nem működik. Az MCC-s telefonom szép csíkos lett, és úgy zizeg időnként a képernyője, mint a Mátrix, de azzal legalább tudok telefonálni. Köszönöm ezt a kedvességet

– fogalmazott a MCC Geopolitikai Műhelyének vezetője, aki szerint bárkitől is jött mindez, teljesen felesleges figyelmeztetés volt.

Demkó Attila arról is írt, ha az üzeneteiből bármilyen információt is megszereztek a támadók, a saját szemükkel láthatták, hogy „az égvilágon semmi sem készül itt egy normális think-tank beszélgetésen kívül”, amit meglátása szerint „nem kell túlgondolni”.

A szakértő egyúttal felhívta követői figyelmét arra, hogy a következő időszakban bármilyen furcsaság jelenik meg tőle a hekkertámadás miatt a közösségi média különböző platformjain, az nem tőle származik.

Demkó Attila arra is ígéretet tett, hogy sem az X-re (korábbi Twitter), sem más fórumra nem posztol addig, amíg át nem nézette a telefonjait.