Kedden búcsút inthetünk a maradék hónak is

2023.12.12. 06:19
Országszerte borús, párás és szitáló időre kell számítani kedden, kis eséllyel fordulhatnak elő gyengén felhős, napos időszakok. Lesz olyan országrész, ahol ónos eső is eshet.

Kedden az ország délnyugati, déli és északkeleti részein tartósan borult, párás lesz az idő, akár szitálás is előfordulhat. Egyes országrészeken délutánig gyengén felhős, napos idő várható, de csapadék nélkül. Késő délutántól, kora estétől délnyugat felől beborul az ég, és megkezdődhet a Dunántúlon az esőzés. A délies szél időnként megélénkül. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 7 és 12 fok között alakul, a tartósan borult, ködös tájakon viszont akár több fokkal is hidegebb lehet – írja az Országos Meteorológiai Szolgálat

Ónos eső miatt kiadták a figyelmeztetést Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyére, míg tartós, sűrű köd miatt

  • Baranya,
  • Bács-Kiskun,
  • Borsod-Abaúj-Zemplén,
  • Csongrád-Csanád,
  • Somogy,
  • Tolna
  • és Zala vármegyére.

Néhol még előfordulhat ónos eső

A dunántúliaknak nemcsak az esővel, de a tartós köddel is számolniuk kell, amely napközben is megmaradhat. Az Északi-középhegység térségében is korlátozott látási viszonyokra lehet számítani, a fagypont alatti ködös területeken kis eséllyel ugyan, de ónos szitálás is előfordulhat. Kedd késő este pedig Borsod térségében lehet számítani még kis mennyiségű ónos csapadékra, mielőtt megenyhül az idő.

Ónos eső és sűrű köd miatt citromsárga riasztást adott ki a meteorológiai szolgálat keddre Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Fejér, Somogy, Tolna, Vas és Zala vármegyékre. 

A légkör többfokos melegedés miatt az időjárás-változásokra különösen érzékenyen reagálók melegfronti hatásokat tapasztalhatnak kedden. Többek között fejfájás, teljesítőképesség-csökkenés, vérnyomásváltozás és ingerlékenység lesz jellemző. 

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras