A Jobbik munkahelyvédelmi alappal válaszolna a mesterséges intelligencia kihívásaira

BSZ 7036
2023.12.12. 12:20
Magyar Munkahelyvédelmi Alap felállítását követeli a Jobbik – Konzervatívok, mert az ellenzéki párt álláspontja szerint a következő tíz évet a mesterséges intelligencia térhódítása fogja befolyásolni, márpedig sem Magyarország, sem a magyar kormány nem készült fel erre a kihívásra.

Z. Kárpát Dániel, a Jobbik – Konzervatívok országgyűlési képviselője keddi parlamenti sajtótájékoztatóján arra hívta fel a figyelmet, hogy „a mesterséges intelligencia kontroll nélküli térhódítása” miatt számos szakmában szűnhet meg a magyar emberek munkája. Másrészt pozitív fejlesztésekről is hallani, például az egészségügyi diagnosztika területén.

A jobbikos képviselő szerint ezért két dolgot tilos tenni a mesterséges intelligenciával kapcsolatban:

  1. betiltatni, hiszen sem a 21. századot, sem a modern technológiát nem lehet betiltatni;
  2. nem szabad hagyni, hogy ennek az új technológiának a káros hatásai rázúduljanak a társadalomra.

Az ellenzéki politikus hozzátette, ha minden úgy megy, ahogy eddig, akkor a fejlesztő multicégek örülni fognak, mert óriási profitot halmoznak fel, de közben rengeteg állás szűnik meg, és az érintettek utcára kerülnek, akiken senki nem akar segíteni,

ráadásul Magyarországon Európa egyik legszűkmarkúbb munkanélküli-ellátási rendszerével fognak találkozni.

Mit kell tenni?

A Jobbik arra szólítja fel a kormányt, hogy hozza létre a Magyar Munkahelyvédelmi Alapot. Z. Kárpát Dániel emlékeztetett rá, hogy éppen Nagy Márton miniszter jelezte, hogy a digitalizáció nagyon alacsony szinten van Magyarországon. A jobbikos politikus szerint rengeteg a teendő, és ha a kormány felállítja a Magyar Munkahelyvédelmi Alapot, akkor kezdeményezni kell, hogy „a mesterséges intelligencia mentén hasító óriáscégek” az extraprofitjuk egy részét ebbe az alapba csatornázzák.

Ha csak egy százalékot csatornáznak ide, „két dologra egészen biztosan lesz pénz”:

  • Segítségnyújtásra: a magyar mikro-, kis- és középvállalkozásokat támogathatnák abban, hogy beszálljanak a technológiai forradalomba, vagyis Magyarország végre valaminek a zászlóshajója legyen, és ne maradjon ki egy újabb technológiai hullámból.
  • Ingyenes átképzésre: ezzel segítsék a mesterséges intelligencia miatt munkájukat elvesztő magyar embereket, hogy megtalálják a helyüket az újonnan felpörgő üzletágakban.

Z. Kárpát Dániel úgy véli, a munkahelyvédelmi alappal sok magyar szülőföldön való boldogulását lehetne segíteni, illetve támogatni a magyar vállalkozásokat. Kellene azonban egy kormány, amely mielőbb cselekszik. A jobbikos politikus azzal érvelt, hogy az EU mesterséges intelligenciára vonatkozó szabályozása a legjobb esetben is a soros magyar elnökség idején készülhet el. A hatálybalépése egy-két évvel későbbre tehető, miközben 2025-re ez az új iparág dinamikusan fejlődve kicseréli önmagát, és már megint új, szabályozatlan kihívásokkal kell majd szembenézni.

Éppen ezért a Jobbik – Konzervatívok sürgeti, hogy Magyarország egy szabályozott környezetben vegyen részt a technológiai forradalomban; legyenek olyan cégei, amelyek világszinten is vezetővé tudnak válni. Z. Kárpát Dániel azt ígérte, hogy pártja a következő hetekben mindent megtesz azért, hogy kormányzati álláspontot csikarjanak ki a mesterséges intelligencia ügyében.

(Borítókép: Z. Kárpát Dániel a Parlamentben 2015. május 11-én. Fotó: Barakonyi Szabolcs / Index)