Az ellenzék egy része bojkottálja a parlament keddi szavazását

D  TT20231212002
2023.12.12. 15:39
Az MSZP szerint a Fidesz és a Mi Hazánk Mozgalom „közös komédiájáról” van szó, miközben a Demokratikus Koalíció már arról beszél, hogy Orbán Viktor „nagy zakót” fog kapni jövőre Budapesten.

Számos kétharmados törvényt fogadhat el keddi ülésén az Országgyűlés. Döntés lesz egyebek mellett a nemzeti szuverenitás védelmével összefüggő Alaptörvény-módosításról, valamint a fővárosi választási rendszer átalakításáról – írtuk reggeli cikkünkben.

Az MSZP már a szavazás előtt bejelentette, hogy „nem vesz részt a Fidesz és a Mi Hazánk közös komédiájában”.

Az Országgyűlés idei őszi ülésszakának végén közel 50 javaslatról döntenek a képviselők, köztük a választási törvény módosításáról is. A Fidesz és a Mi Hazánk közös akciójában az MSZP nem kíván részt venni, így a frakció tagjai nem vesznek részt ennek a két törvénymódosító javaslatnak a szavazásán

– közölte a párt.

Az MSZP elfogadhatatlannak tartja, hogy néhány hónappal a választások előtt akarnak módosítani a választási szabályozáson, „ugyan egy ideális választási rendszerben az arányosság elvének a lehető legnagyobb mértékben érvényesülnie kell, ezért tartalmi értelemben volna helye a vitának, azonban a jelenleg az Országgyűlés előtt lévő törvénymódosító javaslat időzítésében antidemokratikus”.

DK: Ebben nem veszünk részt

A Demokratikus Koalíció közleményében úgy fogalmazott, hogy a párt

arányos választási rendszert támogató álláspontja hosszú évek óta ismert. De az is közismert, hogy a DK szerint választási szabályokat alkotni egy demokráciában csak közös, összpárti előkészítéssel és a mindenkori kormányzó és ellenzéki pártok egyetértésével lehet. Magyarország viszont már évek óta nem demokratikus jogállam, a választási szabályokat a Fidesz és szatellitjei kénye-kedve szerint módosítgatják. Ebben a DK nem vesz részt.

A DK felkészült arra, hogy „bármilyen választási szabályok alapján megverjük a Fideszt, ha kell, akkor Budapesten közös ellenzéki listával és közös főpolgármester- és kerületi polgármester-jelöltekkel. Ez bizony nagy zakó lesz és kitűnően fog állni Orbán Viktornak”.

(Borítókép: Kanász-Nagy Máté az LMP képviselője napirend előtt szólal fel az Országgyűlés plenáris ülésén 2023. december 12-én. Fotó: Kovács Attila / MTI)