Meghalt egy nő szén-monoxid-mérgezésben Pécsett

2023.12.12. 11:15
Szén-monoxid-mérgezésben meghalt egy idős nő kedden Pécsett. A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint idén már 1020 alkalommal kellett beavatkozniuk a tűzoltóknak, tízen pedig nem élték túl a magas szén-monoxid-koncentrációt.

Kedd reggel jelzés érkezett a katasztrófavédelemhez, hogy Pécsett, egy családi házban holtan találtak egy embert – ismertette Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.

A Nagyszkókói úton lévő ingatlanhoz épített, lakásként berendezett, hatvan négyzetméteres melléképületben egy idős nő vesztette életét. A melléképületben egy gázpalackról működő sziesztakályha üzemelt csukott ablakok és ajtók mellett, a helyiség szellőzése nem volt megoldva – ismertette.

Idén már 1020 alkalommal hívták a tűzoltókat szén-monoxid miatt, 186-an szenvedtek mérgezést, tízen pedig életüket vesztették.

Szombaton egy kecskeméti asszony saját fürdőszobájában halt meg, ahol gázbojler biztosította a meleg vizet.

A szén-monoxid nem csak régi gázkazánok hibás működése esetén keletkezhet, megfelelő levegő-utánpótlás hiányában bármilyen, zárt térben égő nyílt láng forrása lehet a mérgező gáz fejlődésének.

Mukics Dániel hangsúlyozta: nyílt lánggal működő berendezés esetén gondoskodni kell az állandó és automatikus szellőzésről, nem elég néha kinyitni az ablakot.

A szellőzés mellett a nyílt égésterű fűtőeszközök és vízmelegítők mellé érdemes szén-monoxid-érzékelőt is beszerezni. A katasztrófavédelem weboldalán elérhető az érzékelők pozitív és negatív listája.