Fűtés és meleg víz nélkül készül az ünnepekre egy zuglói társasház

2023.12.12. 13:06
Nyár óta nincs gáz az egyik XIV. kerületi társasházban, ahol az MVM gázszivárgás miatt függesztette fel a szolgáltatást. A lakók nehéz körülmények között, meleg víz és fűtés nélkül próbálják átvészelni a hideget. Többen elektromos eszközökkel helyettesítik a szolgáltatást, ami az áramszámlának és a villanyvezetékeknek sem tesz jót.

Egy zuglói társasházban 28 lakás és csaknem ötven ember maradt fűtés és meleg víz nélkül. Az MVM augusztus 20-án gázszivárgásra hivatkozva függesztette fel a szolgáltatást. A Nagy Lajos király útja 156. számú társasházban már lassan négy hónapja nincs gáz, az ügyben pedig azóta sem történt előrelépés – ismertette a HVG.

A lap úgy tudja, hogy az MVM, a kivitelezőcég és a társasházi közös képviselet is egymásra mutogat. Augusztusban még 2-3 hetet ígértek a szolgáltatás visszaállítására. A társasházban szinte senki nem számított arra, hogy még a fűtési szezon közepén is gáz nélkül maradnak. 

Az egyik lakó szerint a lakásokban olyan hideg van, mint kint. A fűtést és a meleg vizet elektromos fűtőtestekkel és vízforralóval próbálják helyettesíteni. Néhányan klímát is beszereltettek, de a lakások teljes felfűtését ez sem oldotta meg. A társasházban többször elmegy az áram, mivel a megnövekedett energiahasználat lecsapja a biztosítékot is. Az áramszolgáltató kérdésesnek látja, hogy a vezetékek meddig bírják a túlterhelést. 

A lakók elsősorban a társasház közös képviseletét hibáztatják

A társasház lakói elsősorban a közös képviselőket és a tájékoztatás hiányát nevezték meg a probléma felelősének. Felidézték, hogy az épületnek felújításra lett volna szüksége, amiről nem kaptak elegendő információt, a közös képviselőket pedig telefonon sem tudták elérni. 

A gázszolgáltatást „a társasház csatlakozó vezetékének tömörtelensége miatt” szüntették meg augusztusban – tájékoztatta a lapot az MVM. Hozzátették, hogy a társasház képviselői és a kivitelezőcég október 31-én nyújtott be kérelmet a gázmérők leszerelésére. A műszaki felülvizsgálatról december 6-án érkezett kezdeményezés a szolgáltatóhoz. 

A felülvizsgálatra december 12-én kerül sor, így ha nem találnak problémát, négy hónap után ismét lehet meleg víz és fűtés a 28 lakásos társasházban.