Karácsony Gergely váratlanul félbeszakította a Fővárosi Közgyűlést

DSC5221
2023.12.13. 10:17 Módosítva: 2023.12.13. 11:30
Szerda reggel kilenc órakor kezdődött a Fővárosi Közgyűlés, amelyet Karácsony Gergely főpolgármester váratlanul félbeszakított tíz óra előtt néhány perccel. Ennek oka, hogy ki szeretnének állni V. Naszályi Márta mellett, aki ellen fegyelmi eljárást indított az I. kerületi képviselő-testület.

Fegyelmi eljárást indított az I. kerületi képviselő-testület a városrész polgármesterével, V. Naszályi Mártával szemben, továbbá egy vizsgálóbizottság felállítását is kezdeményezte – jelentette be Varga Dániel (független) és Gulyás Gergely Kristóf (Fidesz–KDNP) önkormányzati képviselő egy pénteki sajtótájékoztatón.

Varga Dániel a fegyelmi vizsgálóbizottság elnöke elmondta, a fegyelmi eljárás elindítására azért volt szükség, mert az I. kerületi polgármester sorozatos törvénysértései akadályozzák a képviselő-testület törvényes működését, a képviselők tájékoztatáshoz való jogát, és számos képviselő-testületi határozatot V. Naszályi Márta nem hajt végre. Emiatt például nem jutnak a kerületben élő családok, idősek és fiatalok önkormányzati támogatásokhoz, meghiúsult a tanszer- és gyógyszertámogatás, utóbbi elmaradása miatt 17 ezer forinttól estek el a kerületben élő idősek, és a polgármester akadályozza a Várnegyed újság újrakiadását is – magyarázta.

A fegyelmi eljárás időpontja azonban egybeesett a Fővárosi Közgyűlésével. Helyszíni tudósítónk szerint

Karácsony Gergely a napirendi vitában felszólalva félbeszakította a testületi ülést,

és közölte, az egész fővárosi vezetéssel együtt fölmegy a budai várba, és jelen lesz a meghallgatáson, ugyanis úgy vélik, az I. kerület polgármesterét meghurcolják, ezért őt szolidaritásukról kell biztosítani.

Lehetőséget adunk a polgármester asszonynak, hogy elmondja az igazát a hazug vádakkal szemben

– mondta Karácsony Gergely, majd közölte, hogy az ülést 11 órakor folytatják. 

A Várba érve rövid sajtótájékoztatót is tartott a közgyűlés tagjaival, ahol a főpolgármester elmondta, hogy az elmúlt években kiváló példát adtak a magyar politikai kultúrában az együttműködésről, a szolidaritásról, a viták felvállalásáról és mindezt nem uralkodásból, hanem az embereket szolgálva. 

És látjuk azt, hogy a Fidesz csak abban mesterkedik, csak abban reménykedik, hogy valamilyen módon éket verjen a Fővárosi Közgyűlést alkotó politikusok és pártok közé

– mondta Karácsony, majd úgy folytatta, hogy azért vannak a Várban, hogy megüzenjék mindenkinek, elsősorban a budapestieknek, másodsorban a "Fidesz politikai kottáját író éceszgébereknek", hogy ez nem fog működni.

A főpolgármester kiemelte, hogy V. Naszályi Mártát az ellenzéki szavazattokkal bejutó jobbikosok elárulták, és „nevetséges vádakkal fegyelmi bizottság elé citálták”. 

V. Naszályi is felszólalt, kifejtette, hogy „elmondhatatlanul hálás és meghatott, hogy kiállnak érte”, majd ő is koncepciósnak nevezte a fegyelmi eljárást, amelynek a rendkívüli képviselő-testületi ülését mára hívták össze.

Csekély összeg miatt vonult fel a közgyűlés a várba

„A bizottság általi fegyelmi előterjesztés arról rendelkezik, hogy a polgármester törvényeben meghatározott fizetését 20 százalékkal csökkentsük” – mondta el az indexnek az árulással vádolt Varga Dániel, független képviselő, a vizsgálóbizottság elnöke, aki azt is elárulta, 

hogy V. Naszályi Mártának még így is milliós fizetése lesz. 

A baloldali polgármesterek és a fővárosi közgyűlés kiállása azért furcsa Varga Dániel szerint, mert a fegyelmi eljárás éppen amiatt indult, hogy a polgármester számos támogatási formát nem hajtott végre és nem osztott ki. 

Miután a V. Naszályi Mártát támogató baloldal elvesztette a helyi képviselő-testületben a többségét, az időközi önkormányzati választások után módosították az SZMSZ-t. A polgármester szerint ezzel a Fidesz ennek keretében úgy bővítette mozgásterét, hogy például  lehetőséget teremtett arra, hogy Fidesz-közeli közalapítványba próbálják kipumpálni az önkormányzati közpénzt”.

A Fővárosi Önkormányzat közgyűlése 11 óra után folytatódott, azon azonban a Fidesz-KDNP képviselői már nem vesznek részt, székeik üresen maradtak. A frakció azt közölte, hogy Karácsony Gergely főpolgármester a munka helyett a pártpolitikát választotta, faképnél hagyta a Fővárosi Közgyűlést.

(Borítókép: Karácsony Gergely 2023. december 13-án. Fotó: Kaszás Tamás / Index)