Elfogadta az Országgyűlés a magyar építészetről szóló törvényt

2023.12.13. 11:32
Építészeti reformkorba lépett Magyarország Lánszki Regő építészeti államtitkár szerint, aki arról számolt be a közösségi oldalán, hogy az országgyűlés elfogadta a magyar építészetről szóló törvényt.

„Példátlan szakmai és társadalmi együttműködés, hosszú előkészítő munka, több mint 6000 beérkezett javaslat megvizsgálása, megannyi egyeztetés, de megérte. Az Országgyűlés elfogadta a magyar építészetről szóló törvényt!” – közölte a közösségi oldalán Lánszki Regő, az Építési és Közlekedési Minisztérium építészeti államtitkára, országos főépítész, aki úgy látja, építészeti reformkorba léptünk.

A teljes építési ágazat egységes, modern, patrióta és minőséget szolgáló keretet kapott. Országos főépítészként, államtitkárként személyesen is ezt tekintem eddigi legfontosabb alkotásunknak. Köszönöm munkatársaim megfeszített munkáját! 

– írta, majd felsorolta a legfontosabb változásokat. 

  • Alapelveket rögzítettünk, ezzel az építészek munkáját kiszabadítottuk a számok és szabályok fogságából, és a minőség, a kreativitás irányába vittük el.
  • A helyi főépítészek és tervtanácsok jogkörét megnöveltük, hogy érdemben tudjanak beavatkozni, annak érdekében, hogy a településképhez méretében, anyaghasználatában, minőségében és megjelenésében illeszkedő új épületek szülessenek.
  • Megtiltjuk további külterületek, belterületbe vonását, és bevezetjük a zöldterületek megőrzését és növelését szolgáló tanúsítványt.
  • Adókedvezményekkel segítjük a műemlékek felújítását és hasznosítását.
  • Támogatásokkal segítjük a használaton kívüli területek és elhagyott épületek felhasználását.

 A benyújtott törvényjavaslat itt olvasható.