Számos magyar sportoló támogatja az egyszülős családokat

2023.12.14. 19:04
Idén csaknem 200 vidéki és 200 budapesti egyszülős családot lep meg 40 ezer forintos ajándékcsomaggal az Egyszülős Központ a támogatói felajánlásoknak köszönhetően. Ahhoz, hogy a vidéki családoknak is el tudják juttatni a csomagokat, a vármegyeszékhelyek prominens sportolóinak és sportegyesületeinek segítségét kérték ebben az évben.

Idén „Sportolók az egyszülősökért” címmel indított karácsonyi kampányt az Egyszülős Központ. A felhívásra országos összefogás alakult ki, az ország különböző vármegyéiből a sportolók és sportegyesületek a saját városukban adják át a központ által összekészített ajándékcsomagokat – tájékoztatott a szervezet, hozzátéve, hogy a felkérést kivétel nélkül minden megkeresett sportoló és sportegyesület elfogadta. 

Már hagyománynak számít, hogy minden évben karácsonyi adománygyűjtő kampányt indít az Egyszülős Központ, amelynek célja, hogy az ország különböző vármegyéiben élő, nehéz helyzetű egyszülősök közül legalább 400 család boldogabban tölthesse az ünnepeket. Idén csaknem 200 vidéki és 200 budapesti egyszülős családot lep meg 40 ezer forintos ajándékcsomaggal az Egyszülős Központ a támogatói felajánlásoknak köszönhetően. 

Fontos célra használják a népszerűségüket

A nagykövetek csütörtökön vették át az összekészített csomagokat, őket Nagy Anna, az Egyszülős Központ vezetője köszöntötte, aki elmondta, hogy Magyarországon több mint 300 ezer családból hiányzik az egyik szülő és ezeknek a családoknak a 40 százaléka nehéz helyzetben él. 

Az Egyszülős Központ idén 16 millió forint értékű ajándékkal kedveskedik az egyszülős családoknak, hogy szebbek legyenek az ünnepek

– számolt be a központ vezetője.

Schmidt Ádám, a Honvédelmi Minisztérium sportért felelős államtitkára is jelen volt, ő azt mondta, a sportolók népszerűségével nagy felelősség jár, ezért a rájuk irányuló figyelem segítségével társadalmilag fontos ügyek mellé is oda kell állniuk. 

Olyan sportolók álltak az ügy mögé, mint Boronkay Péter Világ– és Európa-bajnok paratriatlonista, Gergely István parasportoló, kerekesszékes vívó, Vincze Ottó, 11-szeres válogatott labdarúgó, Király Gábor, 108-szoros válogatott futballista Makray Balázs labdarúgó, Szécsi Zoltán háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó, Karakas Hedvig Európa-bajnok, világbajnoki bronzérmes magyar cselgáncsozó, Luterán Fanni és Luterán László atléták, Nagy László válogatott kézilabdázó továbbá Végh Gábor a Zalaegerszegi TE FC elnöke. 

A pesti Egyszülős Központ 2018 májusában nyílt, hogy gyakorlati segítséget és közösséget nyújtson azoknak a családoknak, ahonnan hiányzik az egyik szülő. Az elmúlt öt évben a központ több mint 70 féle szolgáltatásával több mint 28 000 egyszülős családot ért el. 2022 márciusában megnyílt a második Egyszülős Központ Budán, amely a budai agglomerációban és a Budán élő egyszülős gyerekeknek és családoknak is könnyen megközelíthető.