Felfüggesztettet kapott a szír nő, akinek a budapesti lakásából esett ki a másfél éves gyereke

2023.12.14. 10:51
Míg egyik gyerekét megitatta, addig a másik az ablakpárkányra mászott, majd onnan közel négy métert zuhant a járdára. Az anyára felfüggesztett börtönbüntetést kért a vádiratában az ügyészség, míg az apa korábban attól félt, hogy a történtek miatt nehogy visszatoloncolják őket Szíriába. Az ügyben csütörtök reggel tartotta meg előkészítő ülését a Fővárosi Törvényszék.

Csütörtök reggel kilenckor állt először bíróság elé D. Hiba, akit az ügyészség gondatlanságból elkövetett, életveszélyt okozó testi sértéssel vádol. A szír nő figyelmesen hallgatta végig az ügyész vádismertetését, és noha alapszinten beszél magyarul, mégis egy tolmács segítette őt a vád megértésében.

A vádirat szerint a szír nő 2021 júniusában a két kiskorú – 4 éves és 1,5 éves – gyermekével egy budapesti lakóház I. emeleti lakásában lakott.

A lakás nappali szobája úgy volt berendezve, hogy az utcára nyíló ablakok alatt volt a radiátortest, amelyhez közvetlenül hozzá volt tolva egy kanapé. A már járni és a bútorokra felmászni is képes gyermekek korábban is többször felmentek a kanapéra, hogy kinézzenek az – akkor zárt vagy bukóra nyitott – ablakon.

Az édesanya 2021. június 22-én a gyermekeivel együtt a lakásban tartózkodott, amikor délután a nyári hőség miatt a nappali egyik ablakát, valamint a szúnyoghálót tartó keretet is kinyitotta résnyire. A gyermekek egy másik szobában játszottak, de mindhárman a konyha felé indultak, mert a nagyobbik azt mondta, szomjas.

27 kesz 2
Fotó: Magyarország Ügyészsége

A kisebbik gyerek azonban a konyha helyett a nappaliba ment, és amíg az édesanyja inni adott a testvérének, azalatt a 1,5 éves gyermek felmászott a kanapéra, onnan a radiátorra, majd arról az ablakpárkányra, ahonnan ezután a nyitott ablakon és szúnyoghálón keresztül csaknem 4 méter magasságból a ház melletti aszfaltozott járdára zuhant.

A GYERMEK ÉLETVESZÉLYES SÉRÜLÉSEKET SZENVEDETT, AZ ÉLETÉT KIZÁRÓLAG AZ IGEN GONDOS ÉS MAGAS SZÍNVONALÚ ORVOSI ELLÁTÁS MENTETTE MEG.

Az ügyészség beszámolója szerint a gyerek a zuhanástól koponya-, tüdő-, máj- és térdsérülést szenvedett. Végül hat hónapig tartott a felépülése. A nő nem nézte tétlenül a földön fekvő gyereket, azonnal segítséget kért.

A baleset elkerülhető lett volna az ügyészség szerint, ha az édesanya a tőle elvárható figyelmet és körültekintést tanúsítja, például ha az ablakot bukóra nyitja vagy gyerekzárral látja el. 

Az előkészítő ülés ezen pontján D. Hiba már zokogva hallgatta tovább az ügyész vádjait.

A Fővárosi Főügyészség a nőt gondatlanságból elkövetett, életveszélyt okozó testi sértés vétségével vádolja, és vele szemben két évre felfüggesztett szabadságvesztés kiszabását indítványozza a vádiratban. 

Vallomást tett a bíróságon

A vád ismertetése után a szír nő állt a tanácselnök, Polencsik Eszter elé, hogy vallomást tegyen. Előtte azonban szünetet kért védőjével, hogy tudjon konzultálni az ügyvédjével. 

D. Hiba beismerte a bűnösségét, és ezzel lemondott a tárgyaláshoz való jogáról. Vallomásában elmondta, hogy férjezett, jelenleg is együtt nevelik a két kisgyereküket. Műszempillázással foglalkozott Magyarországon a baleset előtt, azóta már csak ritkán vállal munkát, hogy továbbra is otthonról tudja ápolni a kislányát. 

Havonta nagyjából harmincötezer forintos jövedelmük van, ehhez érkezik még némi támogatást, illetve lakbér, amit a bérlőjük fizet. 

Naponta mérhető mértékben javul a gyermekünk állapota, mivel naponta járunk szakemberhez, és hozzánk is járnak

– tette hozzá D. Hiba a védője kérdésére. 

A vallomás végeztével az ügyész felhívta a figyelmet arra, hogy ez bármelyik szülővel megtörténhetett volna, mivel sokszor csak egy pillanaton múlik, hogy nem történik nagyobb tragédia a gyermekünkkel.

A legnagyobb büntetés nekem az, ami a kislányommal történt. És az a legjobb most nekem, hogy elkezdett javulni az állapota

– jegyezte meg az utolsó szó jogán.

Polencsik Eszter bírónő az ügyészség ajánlatát helybenhagyta, így D. Hiba első fokon két év próbaidőt kapott az életveszélyt okozó testi sértés bűntette miatt. Az ítélet jogerős.

Rácsok kerültek az ablakokra

A kislány édesapja korábban nyilatkozott az RTL Híradónak, ahol elmondta, hogy Szíriából a háború elől menekültek Budapestre, ahol nagyon jól érezte magát a család.

Mint mondta, a gyermek kétnaponta gyógytornászhoz jár, de már szépen gyógyul. A család bízik benne, hogy nem toloncolják ki őket emiatt.

Az ablakra a baleset óta rácsokat szereltek fel.