Átadták a világ legmodernebb harcjárműveit Tatán

2023.12.14. 15:42
Csütörtökön átadták a tatai Klapka György 1. Páncélosdandár laktanyájában a Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter által a „magyar haderőfejlesztés koronaékszereinek” nevezett Leopardokat.

Az első, magyar igények szerint fejlesztett Leopard 2A7HU harckocsit, Leguan 2HU hídvetőt és Wisent 2HU műszaki vontatót adták át csütörtökön a tatai Klapka György 1. Páncélosdandár laktanyájában – írja az MTI. 

Az alakulótéren jelen volt Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter is, aki a magyar haderőfejlesztés koronaékszereinek nevezte a Leopardokat, és elmondta, 

a most átvett tankok korszerűbbek a német haderőnél lévőknél is, ezek a világ legmodernebb harcjárművei.

Leopard több mint húsz ország haderejének gerincét jelenti, a Magyarországon rendszeresített verzió képezi az alapját a típus további fejlesztésének, az A8-as konfiguráció elkészítésének. A 70 tonnás jármű 70 kilométeres sebességgel képes haladni terepen. Rétegzett páncélzattal bír, és a küzdőtértől elkülönülő lőszertároló biztosítja a kezelő személyzet biztonságát és túlélését.

Várják a legkiválóbb fiatalokat

Arról is beszélt, hogy a magyar páncélos fegyvernem megújítására 2028-ig 44 Leopard A7-es érkezik Magyarországra, valamint öt Wisent műszaki mentőjármű és három Leguan hídvető, illetve az ezekhez kapcsolódó kiegészítő tartalékalkatrészek, speciális eszközök és szimulátorok.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf szólt arról is, hogy kiemelten figyelnek a tatai alakulatra, az Embert a vasra! toborzókampány keretében az újonnan beérkező technika mellé a legkiválóbb magyar fiatalokat szeretnék alkalmazni a magyar hadseregben. Tatán jelenleg PzH 2000-es önjáró lövegek kezeléséhez toboroznak tüzéreket.