Nem piszmog a Belügyminisztérium: huszonnégy orvosnak mennie kell

2023.12.15. 06:44
A Belügyminisztérium idén december 31-ig 24 orvosnak mondott fel, többek között azért, mert betöltötték a 65 éves kort. Rengeteg orvost mentettek fel, a pontos számot azonban még nem hozták nyilvánosságra. Annyi viszont biztos, hogy sem a Magyar Orvosi Kamara, sem az orvosok nem tudtak a menesztési tervekről.

A Belügyminisztérium szerdai közleményéből kiderült, „Pintér Sándor belügyminiszter 2023. december 31-ei hatállyal, érdemeik elismerése mellett, 2 országos intézet és 5 vármegyei kórház főigazgatójának magasabb vezetői kinevezését – betöltött 65 éves életkorukra figyelemmel – visszavonta. Az Országos Kórházi Főigazgatóság megbízott országos kórház-főigazgatója ezzel egyidejűleg 10 városi kórház főigazgatójának főigazgatói kinevezését vonta vissza. Az érintettek szakmai munkájuk elismeréseként kitüntetésben részesülnek.”

Mint megírtuk, sok kórházi vezetőt és főorvost is menesztettek posztjukról azzal az indokkal, hogy elérték a nyugdíjkorhatárt. Az RTL Híradónak két orvos nyilatkozott, és mindketten megerősítették, hogy senki nem tudott a minisztérium ezen terveiről. 

Bucsi László, a Fejér Megyei Kórház főigazgatója elmondta,

december 31-i hatállyal felmentették tisztségéből azzal az indokkal, hogy 65 éves lett.

Szijjártó László, a Magyar Orvosi Kamara Győr-Moson-Sopron vármegyei elnöke is nyilatkozott, mint mondta, a szakmát sem tájékoztatták döntésükről. 

Sem az orvosi kamara, sem pedig én nem tudok arról, hogy az orvosi kart bármilyen formában is tájékoztatták volna, sőt én úgy tudom, hogy maguk az érintettek sem tudtak róla. Behívták őket elbeszélgetésre és ott közölték velük, de lehet, hogy sejtették

– fogalmazott.

A főorvosok és egyéb vezető pozícióban lévő orvosok sokasága továbbra is szakmájában marad, legtöbbjük eredeti intézményében folytatja a munkát orvosként. Amíg nem nevezik ki az új vezetőséget, addig a főorvosi és egyéb vezetői feladatokat az eddigi helyettesek látják el.

Hárít a kormány?

Kiderült, hogy nem csupán a nyugdíjkorhatár elérése volt az egyetlen indok, ami miatt menesztették a főorvosokat. Akadt olyan is, hogy rossz gazdálkodási stratégiája miatt mentették fel tisztsége alól a szakembert. 

László Imre, a DK egészségügyi szakpolitikusa szerint

a kormány ezzel a közel 130 milliárdos kórházi adósságot az intézmények vezetőségére kívánja hárítani. 

Ezt azzal indokolta, hogy korábban ugyanezen probléma miatt kellett távoznia az Országos Főigazgatóság vezetőjének, és két helyettesének is.