Karsai Dániel: Nem embereket ölünk, hanem emberi szenvedést oldunk meg

2023.12.15. 11:16

Karsai Dániel a gyógyíthatatlan ALS (amiotrófiás laterálszklerózis) nevű betegségben szenved. Tavaly augusztusban szembesült a halálos diagnózissal, idén szeptemberben pedig bejelentette, hogy a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordul, mert szerinte az élet végi döntések meghozatalának teljes magyarországi tilalma alapvető emberi jogokat sért.

Az eutanáziát nagyon kevés ember akarja, de nekik valódi segítséget jelent” – hangsúlyozta Karsai Dániel az InfoRádiónak adott interjújában.

Karsai Dániel többek között arról beszélt:

  • Az eutanázia ügye most a bíróság döntésére vár, január 5-ig még a kormány és ők is benyújthatják észrevételeiket.
  • A bíróság sürgős ügyként kezeli a kérdést, az optimista verzió szerint január végén, február elején születhet döntés, viszont reálisabb, hogy csak tavaszra lesz ítélet.
  • „Ez egy olyan téma, amiről szerintem jogi, politikai és közéleti szempontból indokolt, hogy legyen népszavazás.”
  • Kósa Lajossal, a  Fidesz alelnökével és országgyűlési képviselőjével is tárgyalt az ügyben: „Nem meglepő módon a vélemények jelentősen eltértek, de legalább megindult a kommunikáció. Kósa úr mondott több érdekes, előremutató dolgot, például azt – és ezt senki ne értse félre –, hogy általánosságban támogatja a népszavazás intézményét. A konkrét, általunk kezdeményezett kérdések tekintetében azonban nem foglalt állást.”
  • „Az élet végi döntéseknek nagyon sok aspektusuk van. Mi nem mindegyikről beszélünk, csak a teljes cselekvő- és belátási képességgel rendelkező emberek döntéshozatali jogáról.”
  • Szerinte az orvostudomány többnyire el tudja dönteni, hogy egy betegnek van-e esélye a gyógyulásra.
  • Az eutanázia kivitelezésénél az első szempont a biztonság és a humánum. Ez egészségügyi kérdés, tehát egészségügyi intézményben vagy otthon, szakképzett személyzet közreműködésével kell megtörténnie.
  • Szerinte az eutanázia nem emberölés, mert az emberölés alapvető definíciója, hogy olyan ember életét oltják ki, aki akar élni. Mint mondta, az öngyilkosságban történő közreműködésnél ez nincs így, mert olyan embernek segítenek eltávozni, aki maga akar menni.
  • „Biológiai értelemben egy létező ember, egy Homo sapiens létezésének vet valaki véget, de a két dolog nem ugyanaz. Jogi, filozófiai és ténybeli alapokon sem. Megismétlem: az érintett saját, egyértelműen bizonyítottan tiszta elmével meghozott döntésében segítünk, ami a saját életére vonatkozik, abban is az egyik legfontosabb kérdésre, hogy mikor és hogyan akar eltávozni.”
  • „Ha eldönthetem azt, hogy milyen foglalkozást választok, kivel élem az életemet, akkor erre a legfontosabb aspektusra miért ne terjedne ki a döntési jogom?”
  • A helyzettel való visszaélésről elmondta, hogy a nemzetközi tapasztalatok azt mutatják, hogy nincsen erre példa.
  • „Azért meghalni senkinek nem buli!” „Ebben a kérdésben mindenki tud tisztán gondolkodni.”
  • A beteg tiszta tudatáról orvosnak, pszichológusnak és pszichiáternek kell dönteni.
  • „Ezt nagyon kevés ember akarja, de nekik valódi segítség. Itt nem embereket ölünk. Itt emberi szenvedést oldunk meg.”

Karsai Dániel életét és a magyarországi eutanázia bevezetéséért vívott harcát az Index is bemutatta egy korábbi cikkében. Mint írtuk, a jogászvégzettségű férfit a 100 legjobb magyar ügyvéd közé sorolták, aki ezentúl aktív sportoló volt, a túrázás és a futball mellett tizenegy éven át gyakorolta a dzsúdzsucu nevű küzdősportot is. A betegség első tüneteit 2021 júliusában észlelte.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport