Kiderült, hogy miről beszélgetett Karsai Dániel és Kósa Lajos

2023.12.12. 15:24
Kósa Lajos kormánypárti képviselő kedden, a Parlamentben találkozott a gyógyíthatatlan betegségben szenvedő Karsai Dániel alkotmányjogásszal.

Karsai Dániel a találkozó utáni sajtótájékoztatót azzal kezdte, hogy érdekes és jó beszélgetést tartottak Kósa Lajossal, de a kormánypárti képviselő nem tudja támogatni a kezdeményezésüket, mert az élethez való jogot mindennél fontosabbnak tartja.

Az alkotmányjogász szerint Kósa Lajos a népszavazást támogatja, ha átmennek minden szűrőn a kérdéseik. A kormánypárti politikus a parlamenti vitanaptól sem zárkózott el, de azon frakciótársai magánvéleményüket mondanák el.

Karsai Dániel összességében úgy látja, hogy nagy az eltérés az álláspontok között, ugyanakkor első beszélgetésként jónak tartotta a találkozót. Az alkotmányjogász elárulta, hogy ő és társai egy pólót is ajándékoztak Kósa Lajosnak „az élet jog, nem kötelesség” felirattal.

Karsai Dániel az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult az aktív eutanázia ügyében, a magyar kormány azonban ellenkérelmet nyújtott be a strasbourgi bírósághoz. 

Hétfőn a Momentum népszavazást kezdeményezett az aktív eutanáziáért az alkotmányjogásszal a Nemzeti Választási Bizottságnál, miközben hat ellenzéki párt együttműködésének köszönhetően februárban parlamenti vitanapot tarthatnak az élet végi döntésekről.