Újra összefogott az ellenzék, parlamenti vita lehet az eutanáziáról

2023.12.11. 20:14
Összegyűlt a kellő számú aláírás a Párbeszéd-Zöldek kezdeményezése mögött, így februárban parlamenti vitanapot tarthatnak az aktív eutanáziáról.

A Párbeszéd közleményben jelentette be, hogy összegyűlt a kellő számú aláírás az élet végi döntésekről és az aktív eutanáziáról szóló parlamenti vitanapot kezdeményező javaslatuk mögött, „a Fidesznek tehát napirendre kell vennie ezt a társadalmat is egyre inkább foglalkoztató kérdést”.

A vitanap időpontjának 2024. február 21-ét javasolták. A kezdeményezést a Párbeszéd képviselői mellett DK-s, momentumos, MSZP-s, jobbikos, valamint LMP-s politikusok is támogatták.

A párt kitért arra is, hogy „Karsai Dániel alkotmányjogász saját gyógyíthatatlan betegségén keresztül mutatta meg, komolyan kell vennünk és megvitatnunk, miként lehetne a társadalom elvárásainak jobban megfelelő, és az emberi méltóságot tiszteletben tartó szabályozást kialakítani. A Párbeszéd-Zöldek ezért politikai vitanapot kezdeményezett az Országgyűlésben az eutanázia kérdéséről, miután Karsai Dániel az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult amiatt, hogy Magyarországon a gyógyíthatatlan és halálos betegségben szenvedők számára elérhető legyen a kegyes halál lehetősége”.

„A magyar kormány azonban ellenkérelmet nyújtott be a strasbourgi bírósághoz, amivel Karsai Dániel eutanáziával kapcsolatos beadványának elutasítását akarják elérni. A Párbeszéd-Zöldek a kormánnyal ellentétben Karsai Dániel és sorstársainak szabad döntése és emberi méltósága mellett áll, így szigorú protokollok és a szükséges orvosi szupervízió megléte esetén az eutanáziát támogathatónak tartjuk” – hangsúlyozta a párt.

Hétfőn a Momentum népszavazást kezdeményezett az aktív eutanáziáért Karsai Dániellel a Nemzeti Választási Bizottságnál. Karsai Dániellel a kormánypárti képviselők közül Kósa Lajos ülhet le vitázni.