Pest vármegyében már előkerültek a homokzsákok a Duna áradása miatt

2023.12.16. 13:24
Az elmúlt hetek csapadékos időjárása miatt áradni kezdtek a hazai folyók. A Duna felső szakaszain már elrendelték az elsőfokú árvízvédelmi készültséget.

A helyzet olyannyira komoly, hogy Dunakeszinél már homokzsákokkal védik a parthoz közeli területeket, ingatlanokat és játszótereket. A lakóházakat egyelőre nem fenyegeti az árhullám, írja az Időkép.

Újabb jelentős mennyiségű csapadék a következő napokban nem várható, így a kialakult ár- és belvízhelyzet a várakozások szerint nem súlyosbodik.

Láng István országos vízügyi főigazgató nemrég az Indexnek elmondta: a klímaváltozás következményeként a csapadék intenzitása szélsőségesebbé vált. Szerinte ez azért jelent problémát, mert

A GYORS ÉS NAGY ESŐK TÖBBNYIRE TOVÁBBFOLYNAK, ÉS KEVESEBB IDŐ MARAD, HOGY A VÍZ BESZIVÁROGJON A TALAJBA.

Hozzátette: a jövőben arra kell felkészülni, hogy alacsonyabb vízszintek és magasabb árvízszintek lesznek a magyar folyókon.

Láng István szerint a folyók XIX. századi szabályozása miatt a szűkebb hullámterek ahhoz vezetnek, hogy az árvízszintek magasabbak lesznek, hiszen nem tudnak kiterülni. Ráadásul a kis vízszint erodálja a folyó medrét, amely ezáltal süllyed.

A főigazgató szerint az Alföldön a szabályozások előtt a kis- és az árvízszintek között csupán 3-5 méteres különbség lehetett. Ma ez a szintkülönbség Csongrádnál 14 méter.

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.