Szijjártó Péter vétóval fenyegetett meg egy európai országot

2023.12.16. 15:28
Magyarország világossá tette Bulgária számára, hogy megvétózza az ország schengeni tagságát, ha huzamosabb ideig fenntartja a földgáz szállítására vonatkozó büntetővámot – mondta a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalára szombaton feltöltött videóban.

Szijjártó Péter a bolgár lépést „botrányosnak és ellenségesnek” nevezte, mert az veszélyezteti az Észak-Macedóniának, Szerbiának és Magyarországnak szánt földgáz átszállítását.

A jelenlegi geopolitikai és biztonsági körülmények következtében a Magyarország földgázellátásához szükséges gázmennyiség döntő része ezen a vezetéken érkezik, és „az európai jogszabályokkal teljesen ellentétes bolgár döntés annak a veszélyét hozta magával, hogy leáll a földgázszállítás többek között Magyarországra is” – mutatott rá a miniszter.

Szijjártó Péter jelezte, hogy Bulgária schengeni tagságáról a jövő héten születik döntés, „ezért most hirtelen nagyon elkezdtek igyekezni, hogy eltöröljék ezt a törvényt”.

Ha eltörlik, akkor mi is vissza fogjuk vonni a vétóról szóló döntésünket

– fogalmazott a külgazdasági és külügyminiszter.

A korábbi bolgár miniszterelnök kedden Orbán Viktorral tárgyalt

Orbán Viktor miniszterelnök kedden telefonon tárgyalt Bojko Boriszov korábbi bolgár kormányfővel, a GERB párt elnökével, aki a magyar miniszterelnöknek azt mondta: pártközi megállapodás született arról, hogy Bulgária teljesíti a határozott magyar kérést, és megszünteti a gázszállítási büntetővámot, amely súlyos fenyegetést jelentett Magyarország energiabiztonságára.

Orbán Viktorral ezenkívül megvitatták Bulgária schengeni csatlakozásának kérdését is, amely a volt bolgár kormányfő szerint kulcsfontosságú országuk számára. Bojko Boriszov arról tájékoztatta a magyar miniszterelnököt, hogy Bulgária immár minden feltételt teljesít a schengeni övezetbe való belépéshez.