Ismét ingyenes lesz a parkolás Budapesten és több nagyvárosban

2023.12.17. 15:06
A főváros néhány pontját kivéve ismét ingyenes lesz a parkolás Budapesten december 24. és január 1. közt – olvasható a BKK honlapján.

A fővárosi parkolási díjakról szóló általános tájékoztatójukban azt írták erről, hogy „nem kell parkolási díjat fizetni a parkolási övezetek területén az adott év december 24-én üzemkezdettől az utána következő év január 1-jén üzemzárásig”.

Felhívták a figyelmet arra is, hogy ezalól kivételnek számít három helyszín. A fenti időszakban is díjköteles a parkolás

  • az I. kerületben a Dísz téren, a Hunyadi János út Szabó Ilonka utca és Dísz tér közötti szakaszán;
  • a Palota út Dísz tér és Lovas utca közötti szakaszán;
  • valamint a Margitszigeten az északi parkolóban és a szállodák várakozóhelyein.

Budapest mellett rendszerint a többi nagyvárosban is ingyenessé teszik a parkolást az ünnepek idejére, de a konkrét szabályozás városonként eltérhet, és az erről szóló közleményeket még csak a napokban teszik közzé helyi szinten.

Amit eddig biztosan tudni lehet:

  • Székesfehérvárott az I., II. és III. zónában már most (december 16-tól kezdve) ingyenes a parkolás egészen 2024. január 2-án 8.00-ig. A történelmi belvárosba viszont – amely kiemelt parkolási zónának minősül – ezen időszak alatt is csak engedéllyel lehet behajtani, és a parkolásért is díjat kell fizetni!
  • Pécsett december 23-án 13 órától 2024. január 2-án reggel 8 óráig nem kell fizetniük az autósoknak a parkolási övezetekben. A Boccaccio parkoló december 23-tól január 1-ig szintén díjmentes lesz. A védett övezetekbe történő behajtás viszont engedélyhez kötött, illetve a közterületi várokozás ebben az időszakban is díjköteles.
  • Szombathelyen 2023. december 23. és 2024. január 1. között a parkolás díjmentes (tehát az utolsó díjköteles nap december 22., az első díjköteles nap pedig január 2.).