RTL: szinte sehol sem lehet felvenni az oltást, miközben már tombol a koronavírus

2023.12.18. 19:56
Az RTL Híradónak több háziorvos is beszélt arról, hogy az utóbbi napokban jelentősen nőtt a koronavírus-fertőzöttek száma. Ennek ellenére a csatorna szerint szinte sehol sem lehet felvenni a vakcinát.

A Híradó riportjában elhangzott, hogy rengeteg pozitív koronavírustesztet végeznek a napokban a háziorvosi rendelőkben.  

Egy háziorvos azt mondta, hogy csak a hétfői napon körülbelül 100 ilyen betege volt. 

Jelenleg aki az utcán köhög, prüszköl, náthás, az jó eséllyel covidos. Legalábbis a tesztek ezt bizonyítják 

–  tette hozzá.

Békássy Szabolcs, a háziorvosok országos kollegiális szakmai vezetője azt mondta, hogy a légúti vírusfertőzésben szenvedők több mint 40 százaléka valóban koronavírusos. Közülük csak viszonylag kevesen kerülnek kórházba, ezért csak a rizikócsoportba tartozóknak javasolják az oltást.

Mint mondta, a Pfizer oltóanyagából  százezres nagyságrendben állnak rendelkezésre vakcinák. Az RTL riportere meg is nézte az EESZT online rendszerében, hogy lehet-e foglalni oltási időpontot koronavírus-vakcinára de azt tapasztalta, hogy

Budapesten mindössze egy helyszínen lehet felvenni emlékeztető oltást, és ott is csak 12 és 18 év közti gyerekek élhetnek ezzel.

Pest vármegyében pedig egyetlen helyszínt sem talált, és a többi megyét nézve is csak néhány megyeszékhelyen lehetett foglalni.

A Híradónak nyilatkozó egyik háziorvos azt mondta: nagyon sokan kérdezik tőlük, hogy mikor lesznek elérhetőek az új variánsok ellen kialakított célzott koronavírus-oltások Magyarországon (az Egészségügyi Minisztérium államtitkára napokkal ezelőtt tett egy bejelentést ezzel kapcsolatban). Az RTL megkérdezte a NNK-t, hogy milyen oltások érhetőek el a koronavírus ellen, de ők az adásig nem válaszoltak.