Durván emelkedik a Balaton vízszintje

2023.12.20. 11:28 Módosítva: 2023.12.20. 11:37
Az elmúlt napokban tovább emelkedett a Balaton vízszintje, így az értékek a 110 centiméteres üzemi vízszintmaximumot is meghaladták. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) továbbra is zárva tartja a Sió-zsilipet.

December eleje óta csaknem 14 centiméternyit emelkedett a Balaton vízszintje. A szerdai értékek szerint a tó átlagos vízállása jelenleg 117 centiméter – írja a Vízügy adataira hivatkozva a hirbalaton.hu.

A Balaton üzemeltetési szabályzata szerint télen 110 centiméteres az üzemi vízszintmaximum, az ezt elérő átlagos vízállás esetén (plusz-mínusz 5 százalék) nyitható meg a Sió-zsilip. 

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) korábbi közlése szerint a vízeresztés a hidrometeorológiai előrejelzések és az érkező csapadék mennyiségének függvényében történik.

A magas vízállás ellenére a Sió-zsilip továbbra is zárva marad.

– tették hozzá.

Korszerűsítették a Sió-zsilipet

Novemberben fejeződött be a Balaton vízlevezető rendszerének korszerűsítése. A 19 milliárd forintból megvalósult projekt részeként átépült a Sió-zsilip is, aminek vízleeresztő részét először próbálják ki „élesben”.

A hajózási oldalt a múlt héten megnyitották: a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság három géphajó, egy uszály és egy csónak átzsilipelését végezte el a Sió-csatorna belterületi, duzzasztott szakaszára, az OVF tájékoztatása szerint.

A hajók átzsilipelése alatt nincs folyamatos vízeresztés, ilyenkor a hajózsilip csak a két víztér, a Balaton és a Sió-csatorna közötti vízszintkülönbség kiegyenlítésére szolgál. A korábban zárt üzemi területnek számító Sió-zsilip környékének parkosítása még zajlik, tavasztól nyitják meg a nagyközönség előtt új közösségi térként.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport