Karácsony Gergely a csőtörésről: Hónapok óta erről beszélek a kormánynak

2023.12.20. 15:00
Már ma estére helyreállhat Törökbálinton a vízszolgáltatás – jelentette be a település egyik önkormányzati képviselője. Időközben a főpolgármester is bejelentette, hogy Budapest is részt vesz a munkálatokban. Karácsony Gergely szerint ők már hónapokkal ezelőtt felhívták a figyelmet a problémára, ám elmondása szerint a kormány „csak ő szapulásával volt elfoglalva”.

„Budapest segít az agglomerációs települések vízellátási gondjaiban Érden, Diósdon és Törökbálinton is”– írta Facebook-oldalán Karácsony Gergely.

Budapest főpolgármestere kijelentette: hónapok óta arról beszélnek, hogy a budapesti adófizetőknek milliárdokat kell fizetnie, mert az állam nem téríti meg a helyette szolgáltatott víz előállításának költségeit.

 „És ehhez jön még hozzá a perverz közműadó, tudniillik az állam megadóztatja a vízcsöveket is” – írta a főpolgármester. Karácsony Gergely szerint a kormány ezt a helyzetet is ostoba lejáratásra, Budapest és az ő szapulására használta. Szerinte emiatt következtek be a vízellátási problémák, amelyek több agglomerációs települést is érintenek az ünnepek előtt.

„A budapesti ellátást nem érintő támogatást biztosítunk az agglomerációban, szolidaritásból is, és azért is, amit szintén régóta képviselünk: Budapestet és az agglomerációt, Magyarország szívét közösen kell fejleszteni és támogatni” – írta a főpolgármester.

Budapest is segít a probléma elhárításában 

A kommentek között Karácsony Gergely beszámolt arról, hogy kedd óta két 4 köbméteres tartálykocsival 24 órában van jelen a Fővárosi Vízművek Érden, az FKF további egy 4 köbméteres autóval van kint a helyszínen. Budatétényről hordják a vizet Diósd és Törökbálint magasabban fekvő utcáiba.

Mint arról az Index is írt, csütörtökön érkezik a gyárból a problémát okozó csőtörés kezeléséhez szükséges javítóidom. Ennek felszerelésében a főváros egyik tapasztalt vezetője is segíteni fog.

Várhatóan péntekre áll helyre a szolgáltatás, addig a tartálykocsikkal is kint leszünk

– közölte Karácsony Gergely, hozzátéve, hogy kedden összesen 10 fordulót teljesítettek a kocsik, amivel közel 300 háztartásban biztosítottak ideiglenes ellátást a vízhiány idején nappal és éjjel.

Időközben Földvári László, Törökbálint önkormányzati képviselője a Facebookon jelezte, hogy településén a vártnál hamarabb, már szerda estére helyre fog állni a vízszolgáltatás. Közlése szerint már töltődnek a tárolók. 

Shane Tusup is kiakadt a vízhiány miatt 

Mint azt megírtuk, Shane Tusup sztáredző kiakadt, mert várandós menyasszonya nem tud fürödni és WC-t öblíteni diósdi otthonukban.

„Kedves Diósd, szóval, lássuk csak, jól értem-e... Arra számítok, hogy a várandós menyasszonyom legalább szombatig nem jut vízhez vagy működő WC-hez. Boldog karácsonyt!” – írta ki Instagram-oldalára Shane Tusup.

Néhány napja egy 600 milliméter átmérőjű vezeték sérült meg, amelyik Csepelről szállítja az ivóvizet az érdi tárolómedencébe.

A csőtörés miatt három település – Érd, Diósd és Törökbálint – víz nélkül maradhat egészen december 23-ig. A 600 milliméteres csövön olyan meghibásodás jelentkezett, hogy két, speciális csőkötő idomot kellett külföldről megrendelni. A tervek szerint az idomok pénteken, azaz december 22-én érkeznek meg, ezt követően tudják csak a szakemberek beépíteni azokat.