Megérkezett az új koronavírus-oltás Magyarországra, így lehet hozzájutni

2023.12.21. 20:38
Az EESZT-ben történő regisztrációt követően lehet az oltópontokra időpontot foglalni, december végén már több budapesti klinikán oltanak a Moderna az omikron új variánsa ellen kifejlesztett Spikevax vakcinájával.

December 18-tól a Semmelweis Egyetem három oltópontján elérhető a Moderna a koronavírus omikron XBB 1.5 alvariánsára kifejlesztett vakcina, a Spikevax. Az egyetem közleménye szerint az oltásra érkezőket meghatározott napokon idősávokba fogadják, a legutolsót a rendelési idő vége előtt 15 perccel. Az időpontfoglalás az EESZT-be történő regisztrációt követően lehetséges. 

Az Európai Gyógyszerügynökség szeptemberben engedélyezte az új oltóanyagot, amiből Takács Péter egészségügyi államtitkár közlése szerint Magyarország 700-800 ezer adagot vásárolt. Az XBB.1.5-öt először az Egyesült Államokban, New Yorkban azonosították 2022 októberében, bár a jelentések szerint az Omikronra jellemzően tízszer gyorsabban terjed a deltánál, de arra egyelőre nincs bizonyíték, hogy súlyosabb megbetegedést okozna az új alvariáns. 

Magyarországon a Moderna új Spikevax vakcináját azoknak ajánlják, akik térítésmentes influenza elleni oltásra is jogosultak, azaz a kockázati csoportba tartozó  a 60 év felettieknek, krónikus betegeknek, egészségügyi és szociális dolgozóknak, valamint a várandósoknak. 

Az oltás egydózisú és 12 éves kortól adható azoknak, akik a megelőző három hónapban nem estek át igazoltan a koronavírus fertőzésen és ezidő alatt nem kaptak COVID-19 elleni oltást sem

– írja a Semmelweis Egyetem. 

Az oltáshoz a személyigazolvány és a TAJ-kártya mellett honlapjukról letöltött és aláírt tájékoztatóra is szükség van. A tájékoztatás szerint alapimmunizálásra és emlékeztető oltásként is alkalmazható a Sipevax.

A Semmelweis Egyetemhez tartozó három kórházban 

  • a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikán
  • Szent Rókus Klinikai Tömbben
  • Gyermekgyógyászati Klinika Bókay részlegén 

  oltanak az EESZT-ben feltüntetett időpontok szerint december 20-29 között. 

  • Dél-pesti Centrumkórház - Országos Hematológiai és Infektológiai Intézetben december 19-től elérhető a Moderna és a Pfizer új Omikron elleni oltóanyaga, amihez szintén letöltött és aláírt hozzájáruló nyilatkozatot kérnek. 
  • A Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézetben december 29-én oltanak 12-18 éveseket, a gyerek számár az időpontfoglalást a szülő intézheti. 

Budapesten egyelőre három kórházban és két gyermekklinikán elérhető az új vakcina. Az EESZT csak december 29-ig mutat elérhető időpontokat a felsorolt intézményekbe, ahogy a vármegyei kórházaknál sem tüntettek fel még januári oltási lehetőséget.