Elhagyhatja Franciaországot az ötödik napja veszteglő rejtélyes repülőgép

2023.12.25. 15:39
Felszállhat India felé az északkelet-franciaországi Marne megye Vatry városának repülőteréről a csütörtök óta 303 indiai utassal ott várakozó repülőgép. Tizenketten menedékkérelmet nyújtottak be, így ők nem utaznak.

A gép két utasát meghallgatja egy vizsgálóbíró, aki dönt az emberkereskedelem gyanúja miatti vádemelési javaslatról.

Embereket csempésztek volna Észak-Amerikába

A Legend Airlines román légitársaság Airbus A340 típusú gépe tankolni szállt le csütörtök délután egy órára Vatryban, útban az egyesült arab emírségekbeli Dubajból a nicaraguai fővárosba, Managuába. A gépet azonban a francia hatóságok nem engedték felszállni, mivel olyan értesülést kaptak, hogy

az utasok feltehetően bűnszövetkezet által végrehajtott emberkereskedelem áldozatai, Közép-Amerikából Kanadába, illetve az Egyesült Államokba akarják őket eljuttatni.

Az utasok között tizenegy felnőtt kísérő nélküli kiskorú is van.

Tizenketten menedékkérelmet nyújtottak be

A 2000-ben, illetve 1984-ben született két indiai férfit pénteken vették őrizetbe azzal a gyanúval, hogy illegális bevándorlást szervező hálózat tagjai. Az ügyészség a letartóztatásukat kérte.

Egy illetékes szerint a csomagjukban más utasok beszállókártyáit találták meg.

Liliana Bakayoko, a légitársaság ügyvédje közölte, hogy a gép Mumbaiba megy tovább. Tizenkét utas, aki menedékkérelmet nyújtott be, nem utazik tovább a géppel.

Vasárnap reggel óta több mint 300 embert hallgattak meg a Vatry repülőtéren – számolt be a France Infón a Châlons-en-Champagne Ügyvédi Kamara elnöke, François Procureur a Le Figaro szerint. A 303 ember „mind indiai nemzetiségű, köztük 11 kísérő nélküli kiskorú van”.

A határrendészeti őrizetbe vételük mindössze négy napig tarthat, de a szabadság- és fogvatartás-bíró nyolc nappal, majd kivételesen további nyolc nappal meghosszabbíthatja az elhelyezés időtartamát.

Teljesen példátlan eljárásról van szó

– jegyezte meg az ügyvédi kamara elnöke, kifejtve, hogy az összes utas teljes meghallgatásához „hét ügyvéd”, „négy szabadságbíró”, „négy hivatalnok” és „négy ügyvéd” közreműködésére volt szükség. Ezen kívül több hindi nyelvű tolmács segítette a kommunikációt – tette hozzá François Procureur.