A jeruzsálemi pátriárka a szent családhoz hasonlította a Gázai övezet népét

2023-12-24T113610Z 1100088077 RC2N35A4UBF2 RTRMADP 3 CHRISTMAS-S
2023.12.26. 08:12
Pierbattista Pizzaballa bíboros, Jeruzsálem latin pátriárkája az Izrael és a Hamász között dúló háború árnyékában azt mondta, egy bizonyos bibliai vers járt a fejében, amely arról szólt, hogy Mária egy betlehemi jászolban adott életet Jézusnak, mert nem volt számukra hely.

„Amikor Mária és József Betlehembe érkezett, Mária egy jászolban szülte meg az Urat, mert nem volt számukra hely” – mondta a bíboros ötezer ember előtt az éjféli misén Betlehemben, ahol a Biblia szerint Jézus született.

Nem volt számukra hely, úgy tűnik, idén nincs hely a gázai népnek... Pedig szenvedésük szüntelenül az egész világ felé kiált

– jelentette ki Pizzaballa bíboros. A háború miatt a karácsonyi ünnepségek idén az egész Szentföldön elmaradtak – számolt be a The Guardian.

A Ciszjordániában fekvő Betlehem utcáin zarándokoknak és turistáknak kellett volna zarándokolniuk karácsonyi zene kíséretében, de idén távol maradtak és minden üzlet és étterem zárva volt. Betlehem főterén emberemlékezet óta először nem állt karácsonyfa.

A betlehemi éjféli misére a helyek általában hónapokkal korábban elkelnek, de idén olyan alacsony részvételre számítottak, hogy a ferences rend, amely a jegyeket osztja ki és a rendezvény biztonságával foglalkozik, eltörölte a szokásos protokollt, az imaóra pedig mindenki számára nyitott volt.

Menedékhely lett a templom

Miután a jeruzsálemi püspökök és pátriárkák néma felvonulással érkeztek a városba az istentiszteletre, de váratlanul megteltek a templomi padsorok. Különböző vallású palesztinok érkeztek Betlehembe, hogy leróják kegyeletüket a gázai halottak előtt, és imádkozzanak az élők biztonságáért. Csendes, szomorú hangulat volt. 

A háború kirobbanásakor a Gázai övezetben ezerháromszáz keresztény ember élt, jelenleg nyolcszázan lehetnek. A Gáza városban található katolikus Szent Család templom ideiglenes menedékhely lett, de több légicsapás is érte. 

MÚLT HÉTEN PIZZABALLA BÍBOROS ARRÓL BESZÉLT, HOGY AZ IZRAELI HADSEREG OSTROM ALÁ VETTE A TEMPLOMOT, ÉS LELŐTT KÉT KERESZTÉNY NŐT. FERENC PÁPA ELÍTÉLTE A TÁMADÁST, AMELYET AZ IZRAELI VÉDELMI ERŐK TAGADTAK.

A Szent Katalin-templomban tartott karácsony esti istentiszteleten Pizzaballa elmondta a gyülekezetnek, hogy minden decemberben engedélyt kér az izraeli hatóságoktól egy gázai lelkipásztori látogatásra. 

„Nem hagyunk el benneteket” – üzente a bíboros a Gázai övezetben élőknek.

(Borítókép: Pierbattista Pizzaballa, Jeruzsálem latin pátriárkája egy karácsonyi rendezvényen a Születés templomában, Betlehem óvárosában 2023. december 24-én. Fotó: Ammar Awad / Reuters)