Karácsony első napja is mozgalmas volt a tűzoltóknak

2023.12.26. 11:30
December 25-én 137 alkalommal kellett beavatkozniuk a katasztrófavédelem munkatársainak, 102 esetben baleseteknél végeztek műszaki mentést, 35 tűzesethez riasztották őket, 15 épület gyulladt ki. Segítettek kútba esett kutyán, és megáradt folyó által körbevett járműveket is biztonságos helyre vontattak.

Gyöngyösön egy sorház egyik lakásában egy adventi koszorú miatt keletkezett tűz, ami több bútorra is átterjedt. Láziban is tüzet okozott egy adventi koszorú, de még időben észrevették, így csak az asztal égett egy tenyérnyi helyen – ismertette az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság az MTI szerint. 

Ezeken túl arról is beszámoltak, hogy:

  • A Bács-Kiskun vármegyei Rémen egy családi házban kigyulladt a kémény melletti gerenda. A tűzoltók két négyzetméteren megbontották a tűzzel érintett szoba mennyezetét, eloltották a tüzet, majd megtámasztották a kéményt. A ház fűthetetlenné vált, ezért az ott lakó két ember rokonokhoz kerül.
  • Szolnok határában, a 32-es főúton egy személyautó gyulladt ki, a motortérben keletkezett tüzet az utasok poroltóval oltották, amit a tűzoltók fejeztek be. 
  • Győrben egy Rába-parti parkolóban a megáradt folyó több járművet is körbevett, megelőzve, hogy a víz elsodorja az autókat, a katasztrófavédelem munkatársai száraz területre vontatták azokat.
  • A Komárom-Esztergom vármegyei Keréktelekiben kigyulladt egy családi ház. Egy szoba égett, amelyet a tűzoltók eloltottak, majd kiszellőztették a füsttel teli épületet. A ház lakhatatlanná vált, ezért az ott élő négy embert egy közösségi épületben helyezték el – jegyezte meg Mukics Dániel szóvivő. 
  • A Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Kurityánban egy kigyulladt elektromos roller miatt egy gyerek megsérült. A tűzoltók a rollert egy vízzel teli edénybe helyezték, hogy ne tudjon újra kigyulladni.
  • Nyírgelsén egy kútba esett kutya miatt hívták a tűzoltókat, akik mentőkötéllel kiemelték az állatot, gondoskodtak az elhelyezéséről, majd befedték a kutat.
  • Szén-monoxid miatt is érkezett jelzés: éjfél előtt néhány perccel szólalt meg a szén-monoxid-érzékelő egy kapuvári családi házban. Az épületben több gázkonvektor is működött. Ezek átvizsgálásáig az ott lakó két ember rokonokhoz költözött.

Több közlekedési balesetnél is szükség volt tűzoltókra. Tápiószecső és Tápióság között árokba hajtott és az oldalára borult egy személyautó. A négy utas nem tudott kiszállni a járműből, őket a tűzoltók emelték ki, majd adták át a mentőknek. A 82-es főúton Eplény és Veszprém között a tetejére borult egy személyautó. Az M6-os autópályán Daruszentmiklós közelében egy gépkocsi átszakította a szalagkorlátot, és a Budapest felé vezető oldalon állt meg. Az M7-es autópályán Siófok közelében az árokba sodródott egy autó. Tatabányán az alsógallai vasútállomás gyalogos-aluljárójából húsz köbméter vizet kellett kiszivattyúzniuk a tűzoltóknak.

„Ha ügyelünk a gyertyákra, adventi koszorúkra, fényfüzérekre, főzésre, fűtésre, illetve az út- és látási viszonyoknak megfelelően vezetünk, elkerülhetjük, hogy találkozzunk a karácsonykor is szolgálatban lévő kétezer tűzoltóval” – hívta fel a figyelmet a szóvivő.