Orbán Viktor: Magyarország igaz barátját gyászoljuk

GettyImages-1243323272
2023.12.27. 13:57
A magyar kormányfő Angela Merkel egykori pénzügyminiszterét búcsúztatja.

„Ma egy látnok német politikust, egy nagy európai államférfit és Magyarország igaz barátját gyászoljuk: Wolfgang Schäuble-t. Őszinte részvétemet fejezem ki családjának és Németország népének” – búcsúztatja a német politikust Orbán Viktor miniszterelnök a hivatalos X-csatornáján.

Ahogy azt megírtuk, szerdán meghalt Wolfgang Schäuble, német politikus, Angela Merkel egykori pénzügyminisztere. Korábban a CDU elnöke is volt, ezen a posztján követte Merkel. 

Schäuble 1990-ben részt vett a német újraegyesítésről szóló tárgyalásokon, és pénzügyminiszterként központi szerepet játszott abban az erőfeszítésben, amellyel Európát több mint két évtizeddel később sikerült kihúzni az adósságválságból – írta meg a The Guardian

Schäuble kedd este halt meg otthonában – közölte családja szerdán a dpa német hírügynökséggel.

Schäuble 2009 októberében lett Angela Merkel kancellár pénzügyminisztere, nem sokkal azelőtt, hogy Görögország felduzzadó költségvetési hiánya elindította a válságot, amely végigsöpört a kontinensen, és azzal fenyegetett, hogy destabilizálja pénzügyi világrendet.

Régóta támogatta az európai egység szorosabbra vonását, és segített az évek óta tartó, mélyebb integrációt és szigorúbb szabályozást célzó erőfeszítések vezetésében. Németországot azonban kritikák érték a megszorítások hangsúlyozása és a túlzott szigorúság miatt.

(Borítókép: Wolfgang Schäuble, a Bundestag volt elnöke részt vesz a 80. születésnapja alkalmából rendezett ünnepségen 2022. szeptember 18-án. Fotó: Marijan Murat / picture alliance / Getty Images Hungary)