Csütörtöktől lehet tüzijátékot vásárolni

2023.12.27. 14:34
Felhasználni csak december 31. este 18 óra és január 1. reggel 6 óra között lehet az úgynevezett harmadosztályú tüzijátékokat. Tűzvédelmi szempontból sem biztonságosak az engedély nélkül árult pirotechnikai eszközök, csakúgy mint a társasházakból ablakáról, erkélyről fellőni – figyelmeztet az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF).

Mint ismertették: tavaly szilveszterkor 37 tűz keletkezett tűzijátékok használata során. Volt, ahol épület vagy autó gyulladt ki a pirotechnikai termékek miatt, de legtöbbször tuják, kukák és tűzijáték égő maradványaihoz riasztották a tűzoltókat – idézte fel Mukics Dániel az OKF szóvivője.

Tavaly Miskolcon egy tízemeletes társasház egyik lakása égett egy erkélyre esett tűzijáték miatt, negyven lakónak kellett átmenetileg elhagynia az épületet. Az érintett lakás lakhatatlanná vált, a három lakó rokonokhoz került, öt ember füstmérgezést szenvedett – ismertette.

A zajhatások miatt több kutya megrémült, beszorult valahová, az állatokat a tűzoltóknak kellett kimenteniük; ez történt például Erdőkertesen is. Mukics Dániel ezért óva int attól, hogy tűzijátékot aluljáróban, piacon, vagy "csomagtartóból" vásároljunk, mert ezek tűzvédelmi szempontból nem megfelelőek, nem biztonságosak.

A szilveszteri tűzijátékokat december 28. és 31. között lehet megvásárolni az erre kijelölt legális árusítóhelyeken, jellemzően plázák, nagyobb üzletek parkolóiban felállított konténerekben, amelyeket a katasztrófavédelem is ellenőriz.

Arra is felhívták a figyelmet, hogy a tűzijátékokat biztonságos távolságra tegyük a fűtőeszköztől, a tűzhelytől, mert hő hatására idő előtt működésbe léphetnek, továbbá ne tároljuk együtt más éghető anyagokkal. Olyan helyre zárjuk el ezeket, ahol nem éri napfény, pára, víz, és a gyermekek, háziállatok sem férhetnek hozzá – kérte a szóvivő.

Arra is kitért, hogy ha valamelyik tűzijáték vizes lett, azt még a megszáradása után se használjuk, mert nem biztonságos a működtetése – idézi az MTI. Az elhasznált tűzijátékok forró maradványait csak kihűlésük után dobjuk a kukába, mert gyakran emiatt gyulladnak meg kukák, a kukákhoz közel álló autók, épületek – hívta fel a figyelmet.

Tájékoztatása szerint szilveszter éjjel  az év többi napjához hasonlóan  kétezer tűzoltó lesz készenlétben ötszáz járművel. A katasztrófavédelem azt kéri, hogy ha valaki tüzet, bajba jutott embert, állatot lát, akkor hívja a 112-es segélyhívó számot.