Orbán Viktor kijelölte az új Szuverenitásvédelmi Hivatal vezetőjét

D  YT20190403004
2023.12.28. 16:13
Lánczi Tamást, az MTVA online igazgatóját kérte fel Orbán Viktor miniszterelnök az újonnan létrejövő Szuverenitásvédelmi Hivatal vezetőjének.

Orbán Viktor miniszterelnök Lánczi Tamást jelölte ki a hamarosan induló Szuverenitásvédelmi Hivatal vezetőjének – értesült a Magyar Nemzet. 

A lap úgy tudja, hogy a politikai elemző várhatóan január közepén teszi le az esküjét Novák Katalin köztársasági elnök előtt a Sándor-palotában.

Az újonnan létrejövő hivatal várhatóan február 1-én kezdi meg a működését.

A leendő elnököt hat évre nevezi ki a köztársasági elnök Orbán Viktor javaslatára.

Lánczi Tamás politológus korábban miniszteri kabinetfőnök volt, majd a Századvég igazgatója, a Figyelő főszerkesztőjeként dolgozott. Később a XXI. Század Intézet igazgatója lett, jelenleg pedig az MTVA online igazgatója és a 48 perc című műsor házigazdája.

Novák Katalin köztársasági elnök december 20-án rendelte el a nemzeti szuverenitás védelméről szóló törvény kihirdetését. Az Országgyűlés december 12-én szavazta meg az erről szóló törvényjavaslatot. Ez alapján elemző, értékelő, javaslattevő és vizsgálati tevékenységet folytató autonóm államigazgatási szervként hozzák létre a Szuverenitásvédelmi Hivatalt, ami az állami, társadalmi és politikai döntéshozatali folyamatokba való külföldi beavatkozásokat, valamint a választási folyamatok befolyásolására irányuló külföldi támogatást hivatott vizsgálni.

A szuverenitásvédelmi törvényről még nyáron beszélt Kocsis Máté, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője az Indexnek adott interjúban. 

(Borítókép: Lánczi Tamás. Fotó: Illyés Tibor / MTI)