A tűzijáték vásárlásához és használatához adott hasznos tippeket a rendőrség

2023.12.28. 12:47
Péntektől már megjelennek a boltok polcain a szilveszteri tűzijátékok, azonban a rendőrség óvatosságra int mind a vásárlás, mind a használat tekintetében.

December 28-a és 31-e között nemcsak az első és második pirotechnikai osztályba sorolt tűzijátékok, hanem a harmadik osztályú eszközök is megvásárolhatók a boltokból. Ennek apropóján a rendőrség hangsúlyozza, hogy a III. osztályba sorolt tűzijátékok csak december 31-én 18 óra és január 1-jén 6 óra között használhatók fel.

Hozzátették, hogy ezekhez nem szükséges külön engedély, azonban míg az I. pirotechnikai osztályba tartozó termékeket 14 éves kortól, a II. osztályba tartozó termékeket 16 éves kortól lehet megvásárolni és használni, addig a III. osztályba tartozókat csak nagykorúak vehetik meg.

A tájékoztatás szerint a fel nem használt, III. pirotechnikai osztályba tartozó, illetve bármely hibás vagy lejárt szavatosságú terméket szilvesztert követően öt napon belül a forgalmazónak vissza kell szállítani, amelyet ő köteles térítésmentesen visszavenni.

A rendőrség hangsúlyozza, hogy a professzionális, IV. pirotechnikai osztályba tartozó termékeket ebben az időszakban is csak a szakképzett pirotechnikusok vásárolhatják meg.

Nem mindegy, hol vesszük, és hogyan tároljuk

A hatóságok szerint pirotechnikai terméket csak működési engedéllyel rendelkező árustól szabad vásárolni, mert ez ad garanciát arra, hogy az árusítóhely megfelel az előírt személyi és tárgyi feltételeknek, illetve arra is, hogy a termék minőségileg bevizsgált.

Az illegális árustól vásárolt termékek a testi épséget veszélyeztethetik.

A szakemberek szerint onnan lehet tudni, hogy egy termék legális, hogy annak felirata magyar nyelvű, valamint közérthető használati és kezelési útmutatót, illetve baleset- és egészségvédelmi figyelmeztetést is tartalmaz.

A tűzijátékokat ezentúl távol kell tartani minden tűzveszélyes anyagtól, valamint azokat el kell zárni a gyermekek elől. Tetőtérben, alagsorban nem szabad tűzijátékot tárolni, illetve az eredeti csomagolását megbontani, sérülten felhasználni szigorúan tilos.

Petárdázni idén is tilos

A rendőrség tájékoztatása szerint továbbra is tilos petárdát birtokolni és felhasználni. Mint írták, 

aki a tilalom ellenére petárdázik, szabálysértést követ el, és 200 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható.

A hatóságok azért tiltják a pirotechnikai eszköz használatát, mert minden évben történnek balesetek petárdázás miatt.

Egy felrobbant petárda rendkívül súlyos, akár maradandó sérülést, mint végtagroncsolódást, -csonkolódást vagy halláskárosodást okozhat.