Republikon: bármi történt 2023-ban, ez nem változott

2023.12.28. 09:47
A Republikon Intézet éves felmérése alapján 2023 a pártok támogatottsága szempontjából nem hozott jelentős változásokat, de kisebb mozgások történtek.

Novemberre a kormánypártok támogatottsága csökkent, viszont így is magabiztosan vezetik a népszerűségi versenyt. Ugyanakkor legalább annyi bizonytalan szavazó van, mint kormánypárti – összegezte éves felmérésüket Schlanger Márton.

A Fidesz–KDNP támogatottsága 2023-ban általánosságban csökkent, ami nem meglepő, mert nehéz évük volt a magyaroknak, ami a kormánypártok támogatottságán eléggé ki tud ütközni. A következő hónapokban, a választásokhoz közeledve meglátjuk, hogy visszapattan-e a kormányerők népszerűsége, ez egyébként meg szokott történni

– fejtette ki az InfoRádióban a Republikon Intézet kutatója.

Az ellenzéki oldalon szinte minden párt az egy évvel ezelőtti szintet hozza, kevés változás történt. „A Magyar Kétfarkú Kutya Párt esetében lehet megfigyelni nagyobb növekedést, a mi felméréseinkben jól szerepeltek idén, korábban ez nem volt jellemző, parlamenti küszöb fölött van már a párt több hónapja. Azt majd meglátjuk, hogy a 2024-es választáson mennyire tudják szavazattá konvertálni, náluk eléggé kritikus, hogy bár sok támogatójuk van, kevesebb szavazójuk” – húzta alá Schlanger Márton.

A kutató az elemzés alapján azt is kijelentette, hogy több a bizonytalan szavazó, mint a fideszes, „ők a legnépesebb csoport”, amit szintén nem tart meglepőnek: „Általában az önkormányzati és EP-választáson azért alacsonyabb a részvétel, és nem biztos, hogy pont jövőre fognak pártot találni a bizonytalan szavazók.”

Schlanger Márton úgy látja, a Mi Hazánk Mozgalom nem erősödött, csak egy hullámvölgy után visszaállhatott az egy évvel ezelőtti szintre.