Csökken a vízszint, kiderült, hogy mikor térhetnek vissza az autósok a rakpartokra

MG 5343
2023.12.29. 16:52
December 31-től újra használhatják a gépjárművek az alsó rakpartokat – jelentette be Karácsony Gergely főpolgármester.

Karácsony Gergely Facebook-oldalán közölte: „A Duna vízszintjének csökkenésével lehetőség nyílik arra, hogy a BKM – Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. FKF Köztisztasági Divíziója holnap, december 30-án reggel megkezdje a budai- és a pesti alsó rakpartok takarítását”.

A BKM műszakonként tervezetten több mint 40 kézi takarítóval és több mint 30 takarító-, rakodó- és szállítógéppel fogja a hordalékot és az iszapot eltávolítani, majd magasnyomású mosóberendezéssel a szennyezett felületeket megtisztítani.

A munkálatok várhatóan két műszakot vesznek igénybe, azok elvégzése után a Budapest Közút Zrt. eltávolítja az alsó rakpartokra való lehajtást tiltó táblákat. Ezt követően december 31-én reggeltől újra járható lesz mindkét alsó rakpart a gépjárművek számára

– jelentette be a főpolgármester.

Karácsony Gergely a közösségi közlekedésre is kitért: „A Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. és a Budapesti Közlekedési Zrt. (BKV) munkatársai jelenleg is dolgoznak azon, hogy a 2-es villamos lánchídi aluljárójából a vizet kiszivattyúzzák, ennek befejezését követően a 2-es villamos vonalán közlekedő járművek újra a teljes útvonalon járhatnak”.

A főpolgármester végül arra kérte a budapestieket, hogy az árvíz visszavonulása után, a takarítás befejezéséig lehetőség szerint kerüljék el az alsó rakpartokat, mivel a hordalék és az iszap azokat csúszóssá teszi, illetve fertőzésveszély is fennállhat.

Ha fotókat nézegetne az áradásról, itt találja galériánkat.

(Borítókép: Árvíz Budapesten 2023. december 27-én. Fotó: Németh Kata / Index)