Minimumörökség, gondoskodási voucher – így segítene a jövő generációknak az MSZP

2023.12.29. 12:30
Az MSZP az univerzális ellátások híve, ezért növelné az úgynevezett alapjövedelem-szintű támogatásokat – mondta a párt alelnöke online sajtótájékoztatóján.

Korózs Lajos „Rendszerváltást!" című programjukból idézve arról beszélt, hogy radikálisan megemelnék az anyasági támogatást, illetve legalább kétszeresére növelnék a családi pótlékot, a gyes-t és a gyed-et, amellett, hogy ezeknek a juttatásoknak az összegét minden évben minimum az infláció mértékével megegyező szinten emelnék.

A közfoglalkoztatottak és a társadalmi hozzájárulás során munkát vállalók számára biztosítani kell, hogy a munkabérük legalább a minimálbért elérje

– közölte a politikus. Hozzátette: az MSZP az álláskeresési járadékban részesülőknek legkevesebb az előző jövedelmük hatvan százalékát biztosítaná, és ezt a pénzt kilenc hónapig folyósítaná.

A szocialisták megtartanák, de nem növelnék a gyermekek után járó adókedvezményt

– jelentette be az ellenzéki képviselő, kiemelve, hogy ehelyett erősítenék a differenciálást, melynek eredményeként a gyermeküket egyedül nevelő, valamint a tartósan beteg, illetve fogyatékos gyermekeket nevelő szülők számára a jelenleginél magasabb támogatást biztosítanának.

Kórozs Lajos beszélt arról is, hogy megőriznék a négy vagy több gyermeket nevelő szülők, a 25 év alattiak és az önálló életet kezdő első házasok támogatását.

Új elemeket is bevezetnének

Az MSZP bevezetné az úgynevezett minimumörökséget, aminek keretében az állam minden újszülöttnek nyitna egy számlát mintegy háromszázezer forinttal. A fiatalok később ezt a pénzt lakhatásra, nyelvtanulásra vagy oktatásra fordíthatnák.

A szocialisták megalkotnák a jövő generációk pénzügyi alapját is – közölte az alelnök. Hangsúlyozta: ezt is az állam hozná létre, a felgyülemlett pénz ötven százalékából államkötvényeket vásárolnának, 25 százalékából a hazai tőkepiacot „lehetne stimulálni", 25 százalékát pedig a zöld energiával foglalkozó kis- és közepes vállalatokra fordítanák.

Elmondta azt is, hogy a társadalombiztosítás alrendszereként létrehoznák az úgynevezett ápolásbiztosítást, amelyet a tartósan beteg vagy fogyatékos embereket gondozó családok, illetve a krónikus betegségben szenvedők vehetnének igénybe.

Korózs Lajos végül arról beszélt, hogy az MSZP voucherként funkcionáló „gondoskodási rendelvényt" hozna létre, amelynek keretében az érintettek vagy családjaik eldönthetik, hogy egy adott értékhatáron belül pénzbeli ellátást kérnek vagy szolgáltatást vásárolnak.