Autójavítást ígért, több tízmilliót csalt ki áldozataitól egy csaló

2023.12.30. 06:19
Vádat emeltek egy 33 éves férfival szemben, aki a javításra átvett, vagy bérelt autókat a tulajdonosok tudta nélkül adta el. A csaló közel 50 millió forint kárt okozott.

A vádirat szerint az elkövető 2022-ben rendszeresen gépkocsikkal kapcsolatos bűncselekményeket követett el. A férfi összesen 21 gépkocsit és pénzt vett át a sértettektől, akiknek jellemzően javítást, vagy műszaki vizsgára felkészítést ígért – írja közleményében a Fővárosi Főügyészség. 

A férfi az elvállalt javításokat nem végezte el és a pénzt sem fizette vissza. 

Az átvett autók közül összesen tizenhetet értékesített. Többszöri felszólítás után, néhány alkalommal visszaadta a járműveket a csaló, amiből több alkatrészt kiszerelt. Egyszer egy lízingelt gépkocsit is eladott a tulajdonos lízingcég tudta nélkül.

A férfi az autók külföldi megvásárlásáért és beszerzésért is pénzt csalt ki az áldozataitól. A vádlott összesen csaknem 50 millió forint kárt okozott a sértetteknek. Az összeg nagyobb része – a járművek többségének lefoglalásával – megtérült.

Az Ügyészség 17 rendbeli üzletszerűen elkövetett csalással két rendbeli sikkasztással és hamis magánokiratok felhasználásával vádolja a férfit, akivel szemben börtönbüntetést és vagyonelkobzást indítványoztak. 

A Pesti Központi Kerületi Bíróság várhatóan január első felében dönthet az ügyről.