Itt az összesítés, ezek voltak 2023 ingatlanpiaci rekordjai Magyarországon

2023.12.30. 11:55
Izgalmas évet zárt idén a lakáspiac. Az ingatlanirodák sorra adják ki összesítéseiket, melyekből az látszik: 2023 a rekordok és a szélsőségek éve volt.

Leggyorsabban, legolcsóbbat, legdrágábbat

Az ingatlan.com kínálatában három hónap alatt talált gazdára az a mezőtárkányi, kétszobás, 100 négyzetméter alapterületű családi ház, amely 1 millió forintért kelt el júliusban. Ezzel az összeggel a legolcsóbb lakóingatlan volt az idén.

Nem kellett sokat várni a vevőre a legdrágább eladott ingatlan esetében sem. Mindössze két hónapig volt a kínálatban a budapesti Római-parton található, 900 négyzetméteres telken álló 460 négyzetméteres, hatszobás villa, ami több mint 700 millió forintért kelt el novemberben.

A leggyorsabban eladott lakóingatlanok „vetélkedője” majdnem holtversennyel zárult. A főváros XIV. kerületében lévő Füredi utcai lakótelep egyik kétszobás, 46 négyzetméteres panellakását 31,9 millióért hirdette meg a tulajdonos, a vásárló pedig 18 órán belül jelentkezett érte. Szintén kevesebb mint 20 óra alatt került új tulajdonosához 82,5 millió forintért egy 100 négyzetméteres, négyszobás isaszegi családi ház.

Történelmi rekorder a kínálatban

A még eladásra váró ingatlanok között történelmi rekord született. Egy szombathelyi kastélyt ugyanis kereken 30 millió euróért, hozzávetőlegesen több mint 11,48 milliárd forintért kínálnak eladásra; hasonlóan magas összegre eddig nem volt példa a magyarországi lakóingatlanok piacán.

A több mint 65 ezer négyzetméteres telken álló, 3600 négyzetméter alapterületű, 41 szobás ingatlanban a hirdetés szerint számos különlegesség található:

  • Széchenyi István könyvesszekrénye,
  • Andrássy Gyula gróf ágya és a Ming-dinasztia legutolsó császárának nászéjszakára készített ágya is,
  • valamint Napóleon lengyel szeretőjének hálószobabútorai.
  • További kivételes „extra”, hogy a kastély saját termálkúttal rendelkezik.

Az ingatlan.com kínálatában jelenleg is megtalálható második és harmadik legdrágább ingatlan az acsai és a mocsai kastély, amelyekért 5,05 és 4,98 milliárd forintot szeretnének kapni az eladók.

A legolcsóbb eladó ingatlant egy putnoki 50 négyzetméteres, szigetelt borház képviseli a kínálatban, aminek eladási ára csupán 300 ezer forint. Ezzel történelmi rekord is született, mert ekkora különbség nem mutatkozott a legolcsóbb és legdrágább eladó ingatlanok ára között. A putnoki borház és a szombathelyi kastély értéke közti különbség több mint 38-ezerszeres, amire még szintén nem volt példa.

Szélsőségek szélsőségek hátán

Az év utolsó napjaira az Otthon Centrum szakemberei is elkészítették év végi összesítésüket, a folyamat közben a szélsőséges értékekre koncentráltak. Jelzésük szerint zuhanásra, korrekcióra, áremelkedésre és -csökkenésre egyaránt volt példa 2023-ban.

  • Az Otthon Centrum által értékesített legkisebb lakás egy 10 négyzetméteres tatai nyaraló volt, amely 5 millió forintért kelt el. Az ingatlan fűtés nélküli és erősen felújításra szorul, viszont egy 2000 négyzetméteres telken áll.
  • A legalacsonyabb áron egy, a Vasvári járásban található kistelepülésen értékesített ingatlan kelt el, új tulajdonosa mindössze 1 millió forintot fizetett egy 20 négyzetméteres vályogépítésű tanyáért. Ennél azonban jóval többet kell majd ráköltenie, mivel az ingatlan felújítása elkerülhetetlen.
  • A legkisebb négyzetméteráron egy Barcsi járásban található kis faluban értékesítettek ingatlant, négyzetméterenként mindössze 14 ezer forintért. Ám a 300 négyzetméteres lakásra lesz mit költeni, hiszen ez is felújításra szorul.
  • Az Otthon Centrum hálózatában a legnagyobb ingatlant a budai agglomerációban értékesítették ebben az évben: a 450 négyzetméteres luxusvilla egy 1700 négyzetméteres telken áll, a hétszobás családi ház 350 millió forintért talált új tulajdonosra.
  • A legmagasabb négyzetméterár-kategória idei nyertese egy II. kerületi, új építésű luxustársasházi lakás lett, a 200 négyzetméteres ingatlan fényét és árát egy 150 négyzetméteres, fővárosra néző panorámás terasz emeli: a lakás 3,59 milliós négyzetméteráron kelt el – ami nem mellékesen alacsonyabb a tavalyi rekordernél.
  • A legdrágább egy III. kerületi luxusvilla volt idén, a 20 éve épült 450 négyzetméteres, úszómedencés, kiváló panorámájú ingatlanért 700 millió forintot fizetett az új tulajdonos.
  • A leghosszabb ideig egy bajai, vegyesfalazatú családi házat árultak idén az Otthon Centrum kínálatában, amelyik több mint négy évig volt a piacon: a hosszú ideig hirdetett ingatlan eladását nehezítette a ház rossz műszaki állapota.
  • Ennek ellentettje egy XIII. kerületi, új építésű garzonlakás, amelyre 48 millióért még aznap lecsapott egy vevő, így az ingatlan 24 órát sem töltött a piacon, vagyis a leggyorsabban elkelt ingatlan kategóriájának győztese.
  • A legöregebb idén értékesített ingatlan 1800-ban épült Sopronban: az 57 négyzetméteres, kétszobás társasházi lakás 35 millióba került, mivel azonban korábban többször felújították, ezért új tulajdonosának nem kell sokat költenie a 223 éves ingatlanra.

Arról, hogy mi várható az ingatlanpiacon 2024-ben, itt írtunk bővebben.