Az áradások miatt több útszakasz is járhatatlanná vált Magyarországon

DBZOL20231227002
2023.12.30. 09:14
A Duna és az Ipoly áradása miatt számos útszakaszt lezártak országszerte – hívta fel a figyelmet az Útinform. Jó hírrel is szolgáltak, ugyanis több új útszakasz is átadtak.

Komárom-Esztergom vármegyében a Duna áradása miatt lezárták a 11-es főút Esztergom külterülete és a 117-es főúti kereszteződés közötti szakaszát, a 67-es és a 72-es km között. Kerülni a 117-es, illetve a 111-es főutakon lehetséges – közölte az Útinform.

Lezárták továbbá az Esztergom és az országhatár közötti összekötő út rakparti szakaszát az 1-es és a 2-es kilométer között.

Pest vármegyében az Ipoly áradása miatt az Ipolydamásd és az országhatár közötti összekötőutat, illetve a Duna áradása miatt lezárták a Szentendrei szigeten, a Szigetmonostor és Határcsárda, továbbá a Szigetmonostor és Szentendre közötti komphoz vezető utat.

Nógrád vármegyében, az Ipoly áradása miatt Őrhalomnál, a határhídhoz vezető utat is lezárták.

Új utakat adtak át

Átadtak a forgalom számára több új utat is: Nógrád vármegyében, Bátonyterenyénél a 23-as főút új elkerülő szakaszát, a Kisterenye és Bátonyterenye közötti összekötő utat, illetve a Maconkára vezető összekötőút egy újabb szakaszát.

Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében átadták a 26-os főút elkerülő szakaszán a 260-as főutat Kazincbarcika, Berente és Sajószentpéter között.

Az M3-as autópályán, a 187-es km-nél lévő M35-ös autópálya csomópontjában új felhajtó ágat nyitottak meg Vásárosnamény felé. Ugyanebben a csomópontban, akik az M3-ason Budapest felé haladnak, már le tudnak hajtani az M35-ös autópályára, Berettyóújfalu irányába.

Díjkötelessé válik több autóút is

Az Útinform arra figyelmeztet, hogy január 1-től több, eddig személyautóval ingyenesen igénybe vehető gyorsforgalmi útszakaszra is sztrádamatricát kell majd váltani. Díjkötelessé válik többek között

  • az M0-s,
  • M4-es,
  • M44-es autóút,
  • az M30-as autópálya Miskolcot elkerülő szakasza,
  • az M31-es autópálya, valamint az M76-os autóút Balatonszentgyörgy és Fenékpuszta közötti szakasza.

Ezért 2024-től hazánkban a gyorsforgalmi utak közül már csak az M8-as autópálya végig, az M9-es és M80-as autóutak teljes szakaszai, valamint az M60-as autópálya Pécs nyugati csomópontja és a végcsomópont közötti két kilométeres szakasza marad díjmentes a személyautóknak.

Borítókép: A kiáradt Duna Budapesten, a Jane Haining rakparton, a Duna-korzón 2023. december 27-én. (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)