Több száz éve nem volt olyan meleg Magyarországon, mint tavaly

2024.01.02. 19:12
Magyarországon és globális szinten is rekordmeleg volt a 2023-as év. Az Országos Meteorológiai Szolgálat elemzése szerint a 20. század kezdete óta nem volt olyan meleg, mint tavaly.

Átfogó grafikont készített a meteorológiai szolgálat az éves középhőmérséklet alakulásáról. Globálisan és magyarországi szinten is megvizsgálták az adatokat – derült ki a HungaroMet közösségi oldalán megosztott bejegyzésből.

MEGÁLLAPÍTOTTÁK, HOGY 2023 A LEGMELEGEBB ÉV VOLT 1901 ÓTA.

Hozzátették, hogy az időjárás változásait „a saját bőrünkön″ is megtapasztalhattuk.

Már ősszel rekordmeleg időt mértek

2023-ban az ősz középhőmérséklete országos átlagban 2,6 Celsius-fokkal meghaladta az 1991–2020-as évek átlagát, így 13,3 fokkal a a legmelegebb ősz lett 1901 óta – írta korábban az Országos Meteorológiai Szolgálat a honlapján közölt évszakértékelésben.

A szeptember a legmelegebb, október pedig a harmadik legmelegebb hónap lett a 20. század kezdete óta. Az elemzés szerint mindhárom hónap átlaghőmérséklete magasabb volt az átlagosnál.

2023. december 25-én szintén az átlagosnál melegebb idő volt. Újpesten 13,9 fokot mértek, így a főváros napi legmagasabb maximum-hőmérsékleti rekordja is megdőlt. 

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.