Feljelentést tesz a DK a volt ukrán elnöknek juttathatott pénzek ügyében

2024.01.02. 10:55
Hűtlen kezelés és hivatali visszaélés bűncselekményi gyanúja miatt tesz feljelentést a Demokratikus Koalíció (DK) a Petro Porosenko volt ukrán elnök birtokába juttathatott magyar közpénzek miatt – közölte a párt. A hírre reagálva a Kormányzati Tájékoztatási Központ egy lapunkhoz is eljuttatott közleményben cáfolta a tranzakciót.

December második felében jelent meg a hír arról, hogy Petro Porosenko volt ukrán elnök, az Európai Szolidaritás párt vezetője több mint 37 millió hrivnyát – körülbelül 340 millió forintot – kapott a magyar kormánytól az Orbán Viktor miniszterelnökkel való meghiúsult találkozója előtt.

A történtekről az ukrán Unian hírügynökség adott tájékoztatást az ukrán Korrupciómegelőzési Ügynökség (NAZK) honlapján közzétett adatokra hivatkozva.

A Demokratikus Koalíció a történteket elfogadhatatlannak tartja, kedden arról tájékoztattak: feljelentést tesznek az ügyben hűtlen kezelés és hivatali visszaélés bűncselekményi gyanúja miatt.

A nemzeti szuverenitásról papoló Orbán-rendszer magyar közpénzekből mutatja be, hogyan lehet semmibe venni egy háborúban álló szomszédos ország szuverenitását a háborús agresszor embereinek támogatásával. Nem azért adózunk, nem azért fizetjük Európa legnagyobb rezsi- és élelmiszer-drágulását, nem azért dolgozunk Európa legalacsonyabb fizetéseiért, hogy az adóinkból Orbán Viktor Putyin érdekében kavarjon Ukrajnában, méghozzá a megkérdezésünk nélkül, teljes titokban

– fogalmazott a DK közleményben.

Frissítés: Cáfol a KTK

Nem sokkal cikkünk megjelenése után a Kormányzati Tájékoztatási Központ az alábbi közleményt juttatta el lapunkhoz:

A Porosenko által vezetett Európai Szolidaritási Párt december 21-én kiadott közleményéből, valamint a volt ukrán elnök vagyonnyilatkozatából is kiderül, hogy külföldi értékpapírokba és kötvényekbe, állampapírokba fektet független befektetési tanácsadók közreműködésével. Az említett összeg is állampapírból származik a vagyonnyilatkozata szerint. Intézményi Magyar Állampapírt bárki vásárolhat pénzintézeteken keresztül. Tekintve, hogy az ilyen tranzakciók banktitoknak minősülnek, a magyar kormánynak ezekre nincs rálátása. A magyar állam más jogcímen nem fizetett ki Porosenko részére semmit

– jelentette ki a Kormányzati Tájékoztatási Központ, amely sajnálatosnak tartja, hogy a DK az ukrán titkosszolgálat által állított információkat mindenfajta kritika nélkül veszi át és terjeszti.