500-600 ezer fenyőfát gyűjtenek össze Budapesten, az is kiderült, mi lesz a sorsuk

2024.01.04. 16:53
A Budapesti Közművek szervezetten gyűjti be és környezetbarát módon hasznosítja az ünnepek után feleslegessé vált sok százezer fenyőfát.

Az ünnepeket követően a Budapesti Közműveken belül önálló tevékenységet folytató FKF Hulladékgazdálkodási Divízió munkatársai szervezetten, külön járatrendszerben gyűjtik össze és szállítják el a kihelyezett fenyőfákat.

A feladat logisztikai szempontból is komoly kihívás, hiszen becslések szerint évente mintegy 500-600 ezer tűlevelű kerül ki a fővárosi utcákra, ezt a mennyiséget kell begyűjteni, illetve hasznosítását megoldani

– olvasható az FKF közleményében.

Tapasztalataik szerint vízkereszt után, azaz január 6-át követően kezdődik az igazi kihelyezési dömping, amely általában egy-másfél hónapig tart. A lakosság a fák kihelyezésénél több lehetőség közül is választhat: a több mint 250 kijelölt gyűjtőhely bármelyikén elhelyezheti a kiszolgált karácsonyfát, vagy a háztartási hulladékos kukák mellé teheti ki jól látható helyre a hulladékgyűjtés napján. Utóbbi esetben a fák kihelyezésekor figyelni kell arra, hogy azok ne akadályozzák a gyalogos-, bicikli- és gépjárműforgalmat.

A gyűjtőpontokról vízkeresztet követően naponta átlagosan 12 fenyőfajárat szállítja el az összegyűlő karácsonyfákat. A fővárosi lomtalanításoknál alkalmazott, speciális felépítménnyel szerelt célgépek napi járatok keretében, program szerint gyűjtik be a fenyőfákat a 250 gyűjtőhelyről.

A fenyőfajáratokkal párhuzamosan a lakóingatlanoktól a jól ismert kommunális hulladékszállító gépek gyűjtik össze az örökzöldeket, illetve szükség esetén külön járművek is besegítenek a nagy méretű fák elszállításába.

Az FKF azt kéri, hogy munkatársainak védelme, a nagy értékű célgépek biztonságos működése, továbbá a környezetbarát hasznosítás érdekében a tűlevelűekről a kihelyezést megelőzően a díszeket, a csillagszórókat, a szaloncukor-kampókat és elsősorban a talpakat távolítsák el.

A fákat a Fővárosi Hulladékhasznosító Műbe szállítják, majd aprítást követően összekeverik őket a kommunális hulladékkal. Ezt követően ellenőrzött, ipari körülmények között már alkalmasak a környezetkímélő módon történő termikus hasznosításra, így a nagy hatékonyságú, úgynevezett kapcsolt energiatermeléssel több tízezer budapesti háztartás számára biztosítanak környezetbarát távhőt és villamos energiát.