Ungár Péter: Ha egy államtitkár adta volna elő a főpolgármester magyarázkodását, az ellenzék röhögött volna

2024.01.06. 16:57
Az LMP társelnöke úgy látja, a Budapest-bérlet ügyében Karácsony Gergely főpolgármester magyarázkodása „a logika alapvető viszonyaival bántalmazó kapcsolatban áll”.

Ungár Péter szerint „az ellenzékiek, véleményformálók és politikusok óceánnyi karaktert írtak arról, mi annak a rendszernek a természete, amelyben élünk Magyarországon. Világtendencia, de Magyarországon különösen erős az, hogy a kormánypártok hívei számára minden fekete-fehér, a sajátjaik nem tudnak tévedni, nincsenek közügyek, hiszen minden Orbán Viktorba vetett hitéleti kérdés, geopolitikai irányok, szakpolitikai álláspontok változnak hirtelen, egy ember szavára. Mindegy, mi és hogyan van, az a lényeg, hogy a miénk legyen. Ez talán az, amit kritizálnak a jelenlegi kormánykurzusban. Egyetértek ezzel a kritikával”.

Az LMP társelnöke ugyanakkor úgy látja, „sajnos az univerzum örök törvényeinek következményeképpen ezt megképezte magának a magyar ellenzék is. Amit a kemény mag, a publicisták és az általuk épp erre felkent politikusok mondanak, az hittétel”.

Karácsony Gergely nemrég interjút adott az ATV-ben a Budapest-bérlet ügyében. Nem akarok a részletekbe belemenni, az LMP megtette már többször, de ha azt a logika alapvető viszonyaival bántalmazó kapcsolatban álló magyarázkodást, amit a főpolgármester előadott, egy államtitkár adta volna elő, az egész ellenzék röhögött volna. Jogosan

vélekedett a politikus, hozzátéve, az LMP azért nem döntött még a főpolgármester-jelöltjéről, mert Budapest egy város közügyekkel, és akkor is ezzel foglalkoznak, ha ez kétoldali kiátkozást jelent.

Ungár Péter kijelentette, hogy a Fidesz Budapesttel szemben politizál, ami mögött egy „óvodás” okot lát: „ha Budapest nem szereti őket, akkor ők sem fogják szeretni Budapestet. Ez a logika káros mindenkinek, a vidékieknek is, hiszen egy pécsinek vagy toronyinak sem lesz attól jobb, ha megszűnik az egységes Budapest-bérlet”.

Az LMP azon dolgozik, hogy olyan jelöltet állítson a két nagy blokkon kívül, „aki Budapestért dolgozik, aki szereti Budapestet, aki ért a város ügyeihez, és aki nem része semmilyen politikai szektának, aki szerint ügyek vannak, amik azok, amik. Egyszer ezzel is megpróbálkozhatnánk”.

A Budapest-bérlet körül kialakult vitával, valamint a bérletkonstrukció lehetséges megszűnésével több cikkben is foglalkoztunk, ezeket itt találja. Az LMP Vitézy Dávid korábbi közlekedési államtitkárral tárgyal a főpolgármester-jelöltségről, akiről legutóbb Tarlós István fejtette ki a véleményét.