Rapcsatába küldték a hálapénzt, balkáni vesztegetés lett belőle

2024.01.06. 16:01
Ez csak az átkosból maradt tendencia, ne hidd, hogy nem para a paraszolvencia! – mondja a mikrofonba az egyik rapper egy hálapénzellenes videóban. Mindez egy kampány része, amelyet a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) tett a képernyőre.

A történet 2021 márciusában kezdődött, amikor a hálapénz ellen bűnfelderítő és megelőző feladatokat vállalt az NVSZ. Nyomozói jogköre a szervezetnek nincs, de a rendőrségnek rögtön int, ha a borítékban hálapénzt gyanít.

Lassan három év eltelt, és az NVSZ leltárt készített: 105 ügy, közel 250 egészségügyi dolgozót érint, megannyi esetben vesztegetés a történet. 

Az egészségügyi törvény egyértelmű és világos: nem adhatunk, csak a mindenkori minimálbér öt százalékának megfelelő értékű ajándékot. De ha pénz kerül a borítékba, az bizony már bűncselekmény, és ez kellemetlen annak is, aki kapta, és annak is, aki adta. Erről szól az NVSZ kampányvideója, ahol két rapper önti szavakba, hogy miért gázos, ha valaki hálapénzt adna és elfogadna, azaz miért para a paraszolvencia.